HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Större trygghet – men med en prislapp

Göteborg Digitala lås minskar otrygghet i husen, bråk i tvättstugan och stök i soprummet. Men nya låssystem kostar pengar och kan innebära höjd hyra.

Gittan Nordström bor hos Poseidon på Jättestensgatan, öster om Biskopsgården. Hon önskar att de gamla nyckellåsen i hennes hus byts ut till digitala Aptus-system.

– Vi har massvis med pundare som går in och ut i husen hur som helst. Senast i förrgår var det några som gått in i källaren. Jag har fått ringa polisen många gånger. Det är också mycket problem med bråk i tvättstugan och att människor som inte bor här slänger sopor i vårt soprum, säger hon.

Läs ocksåNya lås ska stoppa avföring, sex och missbruk i Bodenbos källare

Att det så ofta rör sig obehöriga personer i husen skapar brottslighet och otrygghet. Gittan Nordström säger att hon är trött på att behöva se sig om varje gång hon går ut med hunden. Hon menar också att Poseidon snabbt skulle tjäna in pengarna som ett nytt låssystem kostar.

– Om de bytte låsen skulle de slippa en hel del inbrott och förstörelse, och säkert minska kostnaderna för sophämtningen, säger hon.

Tillsammans med flera andra boende tog hon upp saken på ett bomöte nyligen.

Läs ocksåExpert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"Stefan Axelsson, professor i cybersäkerhet, till vänster i bild. Till höger en öppen port med ett elektroniskt lås. I dörrglipan skymtar en stentrappa. i en trappuppgång

Poseidons förvaltare Tony Petersson säger att bolaget nu ska titta på saken. Han är helt enig med Gittan Nordström om att ett digitalt nyckelsystem har flera fördelar. I nybyggda hus är det mer eller mindre standard, och Poseidon byter då och då ut låsen även i sina äldre fastigheter. Men det finns en hake.

– Det är inte kostnadsfritt. Att byta låssystem räknas som en standardhöjande åtgärd. Det innebär att det blir en hyreshöjning och då måste vi gå ut och fråga de boende först om det ska vara aktuellt, säger Tony Petersson.

Nyligen har Poseidon gjort en sådan förfrågning på Stackmolnsgatan och Väderilsgatan i Biskopsgården. På inget av ställena lyckades man få över 50 procent ja till att byta lås, även om det bara skilde någon enstaka procent på Stackmolnsgatan.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

– Man kan tolka det som att ekonomin väger tyngre. Men vi ska gå ut och fråga hyresgästerna på Jättestensgatan under 2017, så får vi se vad de tycker, säger Tony Petersson.

Lennart Johansson är förhandlare på Hyresgästföreningen. Han säger att huvudregeln mycket riktigt är att byte till digitalt låssystem räknas som standardhöjande åtgärd.

Men Poseidon har nyligen själva gjort ett undantag från detta, när de utan krav på hyreshöjning installerade nya lås på Gånglåten i Frölunda. Bakgrunden var en mängd anlagda bränder i trapphus och andra allmänna utrymmen.

– Jättesten ligger i utkanten av Biskopsgården, som är ett av Göteborgs sex prioriterade områden (se faktaruta). Då kan man tycka att det vore rimligt med extra åtgärder. Det är en prioritering som ligger hos Poseidons distriktschef. Men jag tycker att en investering i nya lås borde återbetala sig, så jag förstår inte riktigt hur de resonerar när de säger att det måste höja hyran, säger Lennart Johansson.

Fakta: Sex socialt utsatta områden

Polisen publicerade 2015 en lista över de 14 mest kriminellt belastade och socialt utsatta bostadsområdena i landet.

Bland de 14 finns 6 stycken i Göteborg:

• Bergsjön• Biskopsgården• Gårdsten• Hammarkullen • Hjällbo• Lövgärdet

Läs också Så kartläggs hyresgäster av värden – sparade känsliga uppgifter i månader Borttappad nyckel kan kosta tusenlappar: "Jag rekommenderar alla att byta lås"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.