Annons

Större trygghet – men med en prislapp

Göteborg Digitala lås minskar otrygghet i husen, bråk i tvättstugan och stök i soprummet. Men nya låssystem kostar pengar och kan innebära höjd hyra.

Gittan Nordström bor hos Poseidon på Jättestensgatan, öster om Biskopsgården. Hon önskar att de gamla nyckellåsen i hennes hus byts ut till digitala Aptus-system.

– Vi har massvis med pundare som går in och ut i husen hur som helst. Senast i förrgår var det några som gått in i källaren. Jag har fått ringa polisen många gånger. Det är också mycket problem med bråk i tvättstugan och att människor som inte bor här slänger sopor i vårt soprum, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att det så ofta rör sig obehöriga personer i husen skapar brottslighet och otrygghet. Gittan Nordström säger att hon är trött på att behöva se sig om varje gång hon går ut med hunden. Hon menar också att Poseidon snabbt skulle tjäna in pengarna som ett nytt låssystem kostar.

– Om de bytte låsen skulle de slippa en hel del inbrott och förstörelse, och säkert minska kostnaderna för sophämtningen, säger hon.

Tillsammans med flera andra boende tog hon upp saken på ett bomöte nyligen.

Annons
Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Poseidons förvaltare Tony Petersson säger att bolaget nu ska titta på saken. Han är helt enig med Gittan Nordström om att ett digitalt nyckelsystem har flera fördelar. I nybyggda hus är det mer eller mindre standard, och Poseidon byter då och då ut låsen även i sina äldre fastigheter. Men det finns en hake.

– Det är inte kostnadsfritt. Att byta låssystem räknas som en standardhöjande åtgärd. Det innebär att det blir en hyreshöjning och då måste vi gå ut och fråga de boende först om det ska vara aktuellt, säger Tony Petersson.

Nyligen har Poseidon gjort en sådan förfrågning på Stackmolnsgatan och Väderilsgatan i Biskopsgården. På inget av ställena lyckades man få över 50 procent ja till att byta lås, även om det bara skilde någon enstaka procent på Stackmolnsgatan.

Läs ocksåLena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik”Toalettdörren gick i baklås och Lena, 69 år, blev inlåst. Först nio dygn senare kunde hennes barn rädda henne.

– Man kan tolka det som att ekonomin väger tyngre. Men vi ska gå ut och fråga hyresgästerna på Jättestensgatan under 2017, så får vi se vad de tycker, säger Tony Petersson.

Lennart Johansson är förhandlare på Hyresgästföreningen. Han säger att huvudregeln mycket riktigt är att byte till digitalt låssystem räknas som standardhöjande åtgärd.

Annons

Men Poseidon har nyligen själva gjort ett undantag från detta, när de utan krav på hyreshöjning installerade nya lås på Gånglåten i Frölunda. Bakgrunden var en mängd anlagda bränder i trapphus och andra allmänna utrymmen.

– Jättesten ligger i utkanten av Biskopsgården, som är ett av Göteborgs sex prioriterade områden (se faktaruta). Då kan man tycka att det vore rimligt med extra åtgärder. Det är en prioritering som ligger hos Poseidons distriktschef. Men jag tycker att en investering i nya lås borde återbetala sig, så jag förstår inte riktigt hur de resonerar när de säger att det måste höja hyran, säger Lennart Johansson.

Fakta: Sex socialt utsatta områden

Polisen publicerade 2015 en lista över de 14 mest kriminellt belastade och socialt utsatta bostadsområdena i landet.

Bland de 14 finns 6 stycken i Göteborg:

• Bergsjön• Biskopsgården• Gårdsten• Hammarkullen • Hjällbo• Lövgärdet

Läs också Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Nya lås ska stoppa avföring, sex och missbruk i Bodenbos källare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.