Annons

Stort intresse för nybyggen i Göteborg

Göteborg ​Att behovet av bostäder är stort stod klart när Boplats Göteborg i lördags ordnade en nybyggnationsdag där en lång rad byggprojekt i Göteborg med omnejd presenterades. En av de cirka 1 300 besökarna var Emina Gvozdar som är på jakt efter en hyrestrea.

​- Jag har förstått att det är svårt att få ett förstahandskontrakt och då är det ju bra att det kommit igång lite byggande, säger Emina, som tillsammans med fyraåriga dottern Latifa passade på att besöka alla de göteborgska hyresvärdar som har kommande hyreslägenheter att erbjuda.

Emina flyttade nyligen tillsammans med maken från Malmö till Göteborg. Båda har fått jobb här men framförallt var det möjligheten att komma närmare Latifas mormor och morfar som lockade mest.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag står i kö på Boplats sedan i juni i år och söker nog ungefär 40 lägenheter i veckan på Hisingen och i Centrum, säger Emina, som tycker det är synd att Göteborg inte har ett regelrätt kösystem till lediga lägenheter.

– Då skulle det vara lättare att veta när man kommer framåt i kön. Nu är det ingen som riktigt kan lova någonting, Egentligen skulle vi behövt lägenhet redan från 1 september men nu har vi fått ett andrahandskontrakt fram till sista maj nästa år och det ger lite lugn och ro.

Ett av de områden som Emina blev speciellt intresserad av var Byggvestas hyresrätter i kvarteret Åkerviolen på Guldheden. De 86 lägenheterna i storlekarna 1-4 rum och kök är inflyttningsklara till våren.

Annons
Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Byggvesta bygger även 140 hyreslägenheter på Lindholmsallén och där är första inflyttning redan 1 december i år. Även här handlar det om 1-4 rum och kök och med hyror från drygt 6 000 upp till närmare 12 000 kronor beroende på lägenhetsstorlek. Därtill kommer individuell debitering av värme, el och varmvatten.

– Vi får mycket förfrågningar och intresseanmälningar så intresset är stort, säger förvaltningsassistent Emma Hultin, som tog emot en strid ström av besökare vid företagets monter. Vi kommer att gå efter kötid och hälften av lägenheterna går via Boplats och andra hälften via vår interna kö.

Även allmännyttan fanns på plats under lördagen. Bostads AB Poseidon presenterade sina kommande 110 lägenheter som byggs på bolagets befintliga hyreshus på Glasmästaregatan i Johanneberg.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Påbyggnaden har precis startat och vi räknar med att första etappen är inflyttningsklar i juli 2012 och att lägenheterna släpps någon gång in på nästa år, berättar Carina Ohlsson, uthyrare i distrikt Centrum.

Annons

– De som redan bor hos oss har förtur och i övrigt kommer vi att gå efter registreringstid på Boplats. 25 lägenheter kommer också att vara öronmärkta för unga.

Men smakar det så kostar det. Hyran hos Poseidons påbyggnad landar någonstans mellan 1 500 och 1 800 kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar drygt 9 000 kronor i månaden för en trea på 75 kvadrat.

Det mesta som visades upp under lördagen var dock inte hyresrätter utan nyproducerade bostadsrätter och villor.

Läs också Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Få skyddsrum i nya stadsdelar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.