Annons

Strandade förhandlingar i Västernorrland

Örnsköldsvik Hyresgästföreningens förhandlingar med både Övikshem och Mitthem har strandat. Nu kallas Hyresmarknadskommittén in för att medla.

Det kommunägda bostadsbolaget Övikshem har yrkat på hyreshöjningar på 2,8 procent, något som Hyresgästföreningens förhandlare inte har kunnat acceptera. Efter fyra förhandlingstillfällen saknas fortfarande en överenskommelse mellan parterna.

– Hela Övikshems hyreshöjning omfattas av ett avkastningskrav på fem miljoner kronor som Örnsköldsviks kommun beslutat att lägga på Övikshem. Det är inte rimligt, säger Krister Häggling, Hyresgästföreningens förhandlare.

Även i förhandlingarna mellan Mitthem och Hyresgästföreningen står det stilla efter tre möten. Bostadsbolaget har i det fallet yrkat på en hyreshöjning med 2,5 procent, vilket Hyresgästföreningen anser är för högt.

– Mitthem vill ha mer pengar för att underhålla miljonprogrammen, något som de borde ha gjort för länge sedan. I stället har bolaget genererat vinster och har nu ett par hundra miljoner i eget kapital. Vi anser att hyresgästerna har gjort sitt redan, säger Conny Säker, förhandlare på hyresgästföreningen.

Hyresmarknadskommittén, ett medlingsorgan bestående av ledamöter från Hyresgästföreningen, Riksförbundet och Sabo, har nu kallats in för att medla i båda förhandlingarna. Om någon överenskommelse inte kan nås beslutar kommittén vilken nivå hyreshöjningen hamnar på. 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.