Annons

Strandat i Sandviken

Sandviken Sandvikenhus har valt att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Nu får Hyresmarknadskommittén medla.

Sandvikenhus ville höja hyrorna med 3,3 procent medan Hyresgästföreningens förhandlare tyckte att det räcker med en höjning på 1,5 procent.

– Sandvikenhus har ställt ett orimligt hyreskrav. Hyrorna i Sandviken är redan de högsta i länet, säger förhandlingsledare Owe Hellberg på Hyresgästföreningen i Gävle.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han menar också att de krav Sandvikenhus ställt inte motsvarar de faktiska kostnadsökningar som företaget kommer att få.

Sandvikenhus vd Patrick Skoglund skriver i ett mail till Hem & Hyra att han beklagar att förhandlingarna drar ut på tiden och de olägenheter detta kan föra med sig. Han vet i dag inte när Hyresmarknadskommittén tar upp förhandlingarna om de nya hyrorna för Sandvikenhus hyresgäster.

Annons
Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Strandat i Sandviken

Sandviken ​Hyresgästföreningen och Sandvikenhus har avbrutit hyresförhandlingarna om 2009-års hyror.  – De blandar ihop äpplen och päron, säger Sandvikenhus styrelseordförande Håkan Bengtsson. Det de gjort är väldigt ojuste.– Vi kan inte förhandla utifrån de här förutsättningarna, säger förhandlingsledare Mårten Gullin på Hyresgästföreningen, därför går vi vidare till Hyresmarknadskommittén som får avgöra det här.

​Sandvikenhus begärde i september en hyreshöjning på 3,8 procent. Hyresgästföreningen gick igenom företagets krav och menade istället att två procent var vad som krävdes för att täcka höjda kostnader. I november sågs parterna igen och Sandvikenhus kom med nya uppgifter.
–  Det hade tillkommit vissa kostnader och andra kostnader var högre än vi tidigare trott. Men vi presenterade dem öppet och stod fast vid 3,8 procent, säger Håkan Bengtsson.
–  De kom med kostnader vi inte sett tidigare på 16 miljoner kronor! De har slarvat helt enkelt, glömt saker och räknat fel. De har strukturella problem i bolaget som de måste ta itu med, säger Mårten Gullin.
Parterna är alltså långt ifrån varandra och har därför vänt sig till Hyresmarknadskommittén, HMK, som ska medla och vars bedömning parterna har sagt att man ska acceptera.
– Jag ser allvarligt på Hyresgästföreningens sätt att argumentera, det är ojuste. Vi får skjuta på upprustningar, det är vad vi kan göra. Och så hoppas vi på att HMK kan ge litet klokskap, säger Håkan Bengtsson.
– Sandvikenhus har slarvat helt enkelt och det kan vi inte lägga på hyresgästerna att lösa, säger Mårten Gullin.
Sandvikenhus har 4 500 lägenheter i Sandvikens kommun. 700 lägenhetsinnehavare har gått ur Hyresgästföreningen Aros-Gävle och bildat Hyresgästföreningen Sandvikenboendet. Den nybildade utbrytarföreningen har slutit avtal med Sandvikenhus om nästa års hyror.
Enligt uppgifter till Hem&Hyra blev uppgörelsen 3,8 procent.
Håkan Bengtsson vill inte kommentera överenskommelsens storlek förrän förhandlingsprotokollen skrivits under.
– Jag har ingen åsikt om deras förhandling, men jag vill poängtera att den inte är hyresnormerande, säger Mårten Gullin.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.