HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strid om nya hyror på Gotland

Gotland Förhandlingarna om nästa års hyror hos Gotlandshem har kört fast. Nu har hyresvärden begärt medling hos Hyresmarknadskommittén.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem har begärt att få höja hyrorna med fem procent för nästa år.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem och Hyresgästföreningen har inte lyckats komma överens om nästa års hyra i de förhandlingar som pågått i knappt en månad.

I slutet av september meddelade bolaget att de vill höja hyrorna med fem procent från årsskiftet. Förslaget på hyreshöjning är det högsta som hyresvärden lagt fram på nio år. I går meddelade Gotlandshem att de lämnar hyresförhandlingarna och att de i stället tänker vända sig till Hyresmarknadskommittén för att få hjälp med medling.

Läs ocksåFörhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr

”Vi kommer inte överens. De senaste fem åren har de fastighetsrelaterade kostnaderna, såsom taxor och byggpriser, ökat med 12-15 procent. Hyrorna har ökat med mindre än 4 procent under samma period. Vi vill att det ska finnas hyresrätter på Gotland i framtiden, då kan vi inte sitta still på det här viset”, skriver Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem, i ett pressmeddelande.

Men Hyresgästföreningen beklagar Gotlandshems beslut och anser att förhandlingarna skulle kunna fortsätta om bolaget presenterade mer underlag.

–Vi tycker inte att man uttömt alla möjligheter att förhandla. De vill inte redovisa de faktiska kostnaderna i kronor och ören. Vi har begärt fram budget för nästa år och underhållsplan men vi har inte fått någonting, säger Oscar Jansson  Magnusson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF

Enligt Hyresgästföreningen har det varit svårt att driva förhandlingen vidare när underlagen saknats.

— Vi har respekt för att det finns kostnadsökningar. Men när vi tittat i årsredovisningarna så visar de att driftkostnaderna har sjunkit med 4,5 procent mellan 2015 och 2018. Då har vi svårt att förstå att man vill höja med fem procent. Utifrån det vi sett så skulle en höjning på cirka en procent vara mer rimlig, säger Oscar Jansson Magnusson.

Hyresmarknadskommittén är en instans som hjälper till vid låsta hyresförhandlingar hos allmännyttiga bostadsbolag. Kommittén kan gå in och medla och även ge förslag på nya hyror.

Läs ocksåHjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora"
Läs också Privatvärdar i Kungsbacka höjer hyrorna för 2 700 hushåll Hyresgästföreningen säger upp samlingslokaler