HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Strömstadsbyggen vägrar lämna ut handling

Strömstad Kommunala Strömstadsbyggen vill inte lämna ut en två år gammal kundundersökning. Hem & Hyra anser att den är offentlig och överklagar beslutet till kammarrätten.

I höst har Hem & Hyra begärt ut nöjd kund-undersökningar från 15 västsvenska kommunala hyresvärdar, som omfattas av offentlighetsprincipen. Strömstadsbyggen är det enda bolag som vägrar. Det finns visserligen en undersökning från 2012, men den är ett internt arbetsmaterial som aldrig publicerats. Därför kan det inte lämnas ut, enligt vd Göran Wallo.

Offentlighetsprincipen innebär att verksamheten i myndigheter och kommuner ska vara öppen för insyn så långt som möjligt. ”Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad den offentliga verksamheten själv väljer att informera om” skriver Regeringskansliet bland annat.

Läs ocksåHem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt områdeAnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tilldelas Johannapengen 2021

Hem & Hyra begärde och fick en formell besvärshänvisning från Strömstadsbyggen den 23 oktober. Bolaget anger Offentlighets- och sekretesslagen 19 kap 1 § som stöd för sitt beslut och skriver att ”konkurrerande bostadsföretag kan få en konkurrensfördel” om handlingen lämnas ut.

Men lagrummet som Strömstadsbyggen hänvisar till har ett så kallat rakt skaderekvisit. Det betyder att offentlighet är huvudregel och att sekretess bara ska tillämpas undantagsvis. Bolagets ståndpunkt är ett för allmänt och vagt antagande för att sekretess ska kunna tillämpas, anser Hem & Hyra.

Lysekilsbostäder, Uddevallahem och AB Eidar Trollhättans bostadsbolag hör till de kommunala hyresvärdar som har lämnat ut sina senaste kundundersökningar. Ingen av dem har antytt att det skulle vara en konkurrensmässig nackdel att lämna ut handlingen.

Läs ocksåHem & Hyra – nu större än någonsin tidigareHem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie.

I dag överklagade Hem & Hyra Strömstadsbyggens beslut. Om bolaget håller fast vid sin tolkning av lagen blir det kammarrätten som får avgöra ärendet.

Fotnot: Privatägda bolag omfattas inte av offentlighetsprincipen och har ingen skyldighet att lämna ut handlingar. Trots detta fick Hem & Hyra ta del av kundundersökningar från 3 av 6 tillfrågade privatvärdar

Läs också Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.