Annons

Strömstadsbyggen vägrar lämna ut handling

Strömstad Kommunala Strömstadsbyggen vill inte lämna ut en två år gammal kundundersökning. Hem & Hyra anser att den är offentlig och överklagar beslutet till kammarrätten.

I höst har Hem & Hyra begärt ut nöjd kund-undersökningar från 15 västsvenska kommunala hyresvärdar, som omfattas av offentlighetsprincipen. Strömstadsbyggen är det enda bolag som vägrar. Det finns visserligen en undersökning från 2012, men den är ett internt arbetsmaterial som aldrig publicerats. Därför kan det inte lämnas ut, enligt vd Göran Wallo.

Offentlighetsprincipen innebär att verksamheten i myndigheter och kommuner ska vara öppen för insyn så långt som möjligt. ”Medier och andra intresserade ska kunna hämta information i olika frågor, oavsett vad den offentliga verksamheten själv väljer att informera om” skriver Regeringskansliet bland annat.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hem & Hyra begärde och fick en formell besvärshänvisning från Strömstadsbyggen den 23 oktober. Bolaget anger Offentlighets- och sekretesslagen 19 kap 1 § som stöd för sitt beslut och skriver att ”konkurrerande bostadsföretag kan få en konkurrensfördel” om handlingen lämnas ut.

Men lagrummet som Strömstadsbyggen hänvisar till har ett så kallat rakt skaderekvisit. Det betyder att offentlighet är huvudregel och att sekretess bara ska tillämpas undantagsvis. Bolagets ståndpunkt är ett för allmänt och vagt antagande för att sekretess ska kunna tillämpas, anser Hem & Hyra.

Annons

Lysekilsbostäder, Uddevallahem och AB Eidar Trollhättans bostadsbolag hör till de kommunala hyresvärdar som har lämnat ut sina senaste kundundersökningar. Ingen av dem har antytt att det skulle vara en konkurrensmässig nackdel att lämna ut handlingen.

Läs ocksåBankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästernaTvå hus i sex-sju våningar med avskalade gråbeige betongfasader mot gatan och träfasad med balkonger in mot gårdarna. Ytterligare ett hus i bakgrunden. Gränskande träd, bland annat en stor björk längst till höger i bild. Det är ännu oklart om investeringstödet för husen i Rickomberga kommer att betalas ut.

I dag överklagade Hem & Hyra Strömstadsbyggens beslut. Om bolaget håller fast vid sin tolkning av lagen blir det kammarrätten som får avgöra ärendet.

Fotnot: Privatägda bolag omfattas inte av offentlighetsprincipen och har ingen skyldighet att lämna ut handlingar. Trots detta fick Hem & Hyra ta del av kundundersökningar från 3 av 6 tillfrågade privatvärdar

Annons
Läs också Hem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt område Hem & Hyra – nu större än någonsin tidigare Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.