HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Student anklagas för svart coronauthyrning

Malmö Utbildningen gick över på distans på grund av pandemin. Studenten ville hyra ut lägenheten men fick nej. Värden menar att han inte lyssnat och har sagt upp kontraktet.
Foto: Anders Paulsson/Karl-Erik Sundqvist

När studentens fysiska undervisning ställdes in ville han tillfälligt bo i en annan stad och sommarjobba, samtidigt som han skötte studierna på distans. Under tiden vill han hyra ut bostaden i Lund, som annars skulle stå tom till september.

Men det här ville inte värden gå med på och svaret blev nej. Fastighetsägaren menade att distansstudier skulle fungera lika bra i Lund och skrev:

”Att hänvisa till coronapandemin är inte hållbart då folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla medborgare ska stanna på folkbokförd adress”.

Studenten vände sig då till hyresnämnden som nu har rivit upp fastighetsägarens beslut, att hyra ut i andra hand var helt okej.

Bakgrunden: I mitten av mars beslutade universitetsledningen i Lund att all undervisning tills vidare skulle ske på distans. Detta efter en rekommendation från regeringen och Folkhälsoinstitutet. Bakgrunden var den pågående pandemin och ett försök till att minska smittspridningen genom att dra ner antalet fysiska möten mellan människor. De universitetsanställda i Lund uppmanades samtidigt att arbeta hemifrån om det var möjligt. Tanken är att studenternas undervisning i största möjliga mån ska ske genom digitala lösningar. Senare kom besked från regeringen om att studier på plats skulle kunna återupptas från mitten av juni.

Men fallet med studenten har även en annan sida eftersom fastighetsägaren har rivit studentens hyreskontrakt. Värden menar att mannen inte väntade på utfallet av processen i hyresnämnden och ändå hyrde ut lägenheten svart. Som bevis har värden lagt fram ett underskrivet andrahandskontrakt för nämnden. Nu är det upp till nämnden att fatt beslut om vem som har rätt.

Andrahandsuthyrning av hyresrätter kräver tillstånd från fastighetsägaren, detta i motsats till att ta in inneboende där det är fritt fram. Om en hyresgäst hyr ut sin lägenhet utan tillstånd kan det klassas som olovlig andrahandsuthyrning, i dagligt tal svartuthyrning, och detta kan leda till en uppsägning av kontraktet. Ett sådant scenario kan sluta med att frågan prövas i hyresnämnden om värd eller hyresgäst vänder sig dit. Många fastighetsägare, bland annat kommunala MKB i Malmö, arbetar idag systematisk med att spåra upp svartuthyrare.

Fakta: Corona och Covid-19
Folkhälsomyndighetens säkerhetslaboratorium

I slutet av 2019 började ett nytt coronavirus att spridas i Kina. Sjukdomen som viruset orsakar har fått namnet covid-19. De allra flesta blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation. Sjukdomen kan vara dödlig, speciellt för äldre och personer ur andra riskgrupper. Viruset överförs så vitt är känt främst genom kontakt med en sjuk person eller när denna hostar eller nyser, så kallad droppsmitta.

Så skyddar du dig och andra:

  • Tvätta händerna ofta. Tvål och vatten. Minst 20 sekunder.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
  • Stanna hemma om du blir sjuk.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.