Annons

Studenters fritidslokaler stängda efter klagomål

Uppsala Studentstaden har stängt igen samtliga fritidslokaler i kvarteret Hamberg i Uppsala, efter klagomål från de boende i området. Det är oklart om och när lokalerna öppnar igen.

I slutet på mars stängdes fritidslokalerna i Hamberg, eller Flogsta låghus som området officiellt heter, igen. Totalt rör det sig om lokaler på sammanlagt 800 kvadratmeter – gym, gästrum, studierum, replokal, bastu, snickeri, pingisrum samt samlingslokalen Hamberg Community Center. 

– Många hyresgäster hörde av sig i januari-februari med klagomål, säger Studentstadens förvaltare Mikael Larsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna har stört sig på otillåten restaurangverksamhet, felparkerade bilar på området, politiska möten som hållits i lokalerna och gästrum som lånats ut olovligen.

– Vi tycker att det är tråkigt att det blivit så här. Verksamheten måste vara till för den stora massan hyresgäster, som kanske en sommarfest eller ett kafé. Sådant vill vi stötta och bidra till, så att trivseln ökar. Som det är nu har verksamheten blivit alldeles för smal, säger Mikael Larsson.

I december fick lokala Hyresgästföreningen i Hamberg en ny styrelse. Mikael Larsson upplever att det är efter det som problemen började.

Annons
Läs ocksåKompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

– Den lokala hyresgästföreningen har sina egna interna regler, men de följer inte ens dem. Jag kan tycka det hade varit förnuftigt om de hade frågat oss om råd innan, men de har aldrig gjort det, säger Mikael Larsson.

Lokalerna tillhör Studentstaden som hade upplåtit dem gratis till Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder, HUS. HUS i sin tur förmedlar lokalerna till den lokala Hyresgästföreningen i Hamberg, som ansvarade för förvaltning och uthyrning till de boende i området.

– Lokalerna är till för de boende. På det här viset tar man möjlighet från de boende att nyttja lokalerna. Det blev också risk för brand och människors hälsa, säger Anja Andersson, kanslichef på HUS.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Vad händer nu? 

Annons

– En revisor ska gå igenom avtalet, HUS ska ta upp det i sin styrelse och sedan ska vi ha ett möte med Studentstaden om vilka lokaler vi kan få tillbaka. Hyreskontrakten behöver formuleras om för att bli tydligare om att lokalerna är till för de boende i området. Men jag tror att det blir klart tidigast efter sommaren, säger Anja Andersson.

De som har bokat festlokalen sedan tidigare och redan betalt hyran, har fått pengarna tillbaka. Tills vidare uppmanar Anja Andersson hyresgäster som vill hyra festlokalen i Hamberg, att höra sig för med andra lokala föreningar inom Studentstaden.

Hem & Hyra har utan framgång sökt representanter för Hyresgästföreningen i Hamberg.

Läs också Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.