HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Studentlägenheter i Lund döms ut

Lund De färdiga husen från Hongkong skulle bli en snabb lösning på bostadsbristen för studenter. Men problemen med fukt, spruckna väggar och råttor gör att miljöförvaltningen nu dömer ut bostäderna. 63 lägenheter måste tömmas senast den 2 januari.
Foto: Anders Högmark
Miljöförvaltningen i Lund förbjuder Prime living att upplåta en del av studentlägenheterna som bostäder.

När Hem & Hyra besökte studentlägenheterna på Ole Römers väg berättade de boende om omfattande problem med råttor, väggar som sprack, bristande ventilation och fuktskador. De sammanlagt 200 studentlägenheterna smälldes upp i närheten av LTH för fem år sedan och skulle bli en snabb och smidig lösning på bostadsbristen bland studenter i Lund. Men modulerna från Hongkong visade sig ha konstruktionsfel. Bostäderna ägs av företaget Prime Living AB, som hyr ut till universitetet, som i sin tur sedan hyr ut till studenterna.

– När det var som kallast under vintern kunde jag höra hur väggarna sprack, berättade Yekatarina Bondarenko från Kazakstan som läser till brandingenjör vid Lunds tekniska högskola, LTH, när Hem & Hyra var där tidigare i höstas.

Läs ocksåStudenternas hus sprackAri Beyeler tycker att hyran är hög för en lägenhet där mycket inte fungerar. ”Dörren till balkongen har aldrig funkat”, berättar han.

Kommunens miljöförvaltning kunde efter en inspektion i juni konstatera ”allvarliga brister” i ”ett stort antal bostäder”. Det handlade bland annat om fuktskador och bristande ventilation. Men fastighetsägarna Prime living håller inte riktigt med. Enligt miljöförvaltningen i Lund har de ifrågasatt förvaltningens fuktmätningar. Dessutom skyller de mögel- och ventilationsproblemen på de boende. Prime living menar att ”hyresgästerna använt lägenheterna fel”.

Nu har det gått så långt och problemen är så omfattande och utgör dessutom ”en omedelbar risk för människors hälsa” att miljöförvaltningen dömer ut boendet. I ett första skede ska 17 lägenheter omedelbart evakueras. Senast den 2 januari ska ytterligare 46 lägenheter vara tomma och till sommaren ska resterande 137 lägenheter också stå tomma – om inte Prime living har åtgärdat problemen innan dess.

Besluten som gäller de första 63 lägenheterna, som måste tömmas före den 2 januari 2019, går inte att överklaga.

Läs också73-årige Hans kastas ut från sin studentlägenhet
Läs också Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna Studenter stördes av renovering – ersätts med en miljon Skandalboende rivs för att ge plats åt nya studentbostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.