HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svår jakt på lägenheter till nyanlända i Helsingborg

Nyheter Om mindre än en månad träder den nya lagen om flyktingmottagande i kraft. Helsingborg - och många andra kommuner - ska ta emot fler nyanlända än tidigare. Men var ska alla bo?

Bristen på bostäder är en flaskhals för nyanlända personer. De som har fått uppehållstillstånd ska ju lämna Migrationsverkets boenden, men eftersom det är så svårt att få bostad är runt 10 000 personer kvar på anläggningar runt om i landet.

– De har ingenstans att bo, kan inte starta sina liv. Därför har regeringen infört en lag att kommunerna ska anvisas ett visst antal personer, förklarar Åsa Stenbäck Holmér, integrationsutvecklare på länsstyrelsen.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Lagen träder i kraft 1 mars och just nu jobbar kommunerna för fullt med att hitta bostäder. För Helsingborgs del handlar det om att under året ta emot 228 personer som har fått uppehållstillstånd, både vuxna och barn, förutom de som självmant söker sig till stan.

– Det är svårt att lösa det här. Vi har redan en bostadsbrist sedan tidigare, säger Maria Winberg-Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.

Även om Helsingborg är en av de kommuner som saknat avtal med Migrationsverket så bor många nyanlända i stan eftersom regionen är populär. 1 januari 2016 fanns 1016 asylsökande och 1799 nyanlända med permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd i Helsingborg.
Kommunens fastighetsservice har fått i uppdrag att förbereda sig inför den nya lagen.

Läs ocksåHelsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla"

– Vi försöker påverka både Helsingborgshem och andra fastighetsägare att skaka fram fler lägenheter, säger Fredrik Hjort, chef på fastighetsservice.

Enheten ansvarar sedan tidigare för att hitta lägenheter till socialt och ekonomiskt utsatta personer. De senaste två åren har antalet lägenheter till det bostadssociala programmet legat på en ovanligt hög nivå, nästan dubbelt så många som tidigare år.

– Vi är ganska framgångsrika, under 2015 fick vi in 120 lägenheter, säger Fredrik Hjort.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Hälften kommer från Helsingborgshem, övriga är från privata värdar där Rikshem är den klart största aktören. Men nu rör det sig alltså om att hitta ännu fler bostäder. Ett förslag är modulhus, liknande de kommunen har förskolor i.

Liberalerna har ett annat förslag som går ut på att sänka byggkraven, i praktiken att göra avkall på tillgängligheten. De vill ta bort krav på hiss och minska kraven på utrymme i våtutrymme och kök, sådant som är dyrt att bygga.

– Vi tycker det är bättre att ha en bostad som inte är fullt tillgänglig än att sakna bostad, säger Maria Winberg-Nordström (L), kommunalråd i Helsingborg.

Fler förslag på hur bostadsbristen för nyanlända ska minska finns i Hem&Hyras intervju med Boverkets expert.

Fakta: Kommuntal för flyktingmottagande 2016 (antal personer)

Bjuv 26

Båstad 43

Helsingborg 228

Höganäs 81

Klippan 40

Landskrona 52

Lund 378

Malmö 488

Trelleborg 118

Ängelholm 98

Örkelljunga 8

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.