Annons

Svårt hitta bostad till mamma

Laholm Laholmshems bostadskö har ökat med nästan 500 personer på två år. Hanadi Diyab hade tur när hon kom till Sverige och fick lägenhet direkt. Men när hennes mamma kom hit för två år sedan var det svårt.
Foto: Gry Ellebjerg
– Ställ dig i kö hos de kommunala bostadsbolagen och leta hos privata hyresvärdar. Det är Hanadi Diyabs tips.

Hanadi Diyab kom från Syrien till Sverige för fyra och ett halvt år sedan. Då var det svårt att få tag på lägenhet i de större städerna men på de små orterna var det fortfarande relativt lätt.
Själv fick hon en lägenhet via kontakter och kunde välja mellan tre olika mitt i centrala Laholm. Men när hennes mamma kom för två år sedan hade det blivit betydligt svårare.

– Min mamma har svårt att gå och fick bo i en källare tillsammans med min syster och hennes två barn. Det boendet var dåligt för deras hälsa. I två har jag letat lägenheter till henne.  Jag försökte på alla sätt men utan resultat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett av problemen var att modern hade för få köpoäng hos det kommunala bostadsbolaget, Laholmshem. Därför var det via egna kontakter som Hanadi Diyab till slut fick oväntad hjälp.

Annons

– Min kompis mamma gick bort och då fick mamma ta över hennes lägenhet. Nu bor hon där sedan tre månader tillbaka och hennes hälsa har redan blivit bättre.

Trots att Hanadi Diyab har en bostad i dag är är även hon påverkad av de långa köerna (läs mer om bostadsköerna i Halland här). Hon skulle vilja byta sin trea till en fyra men det är svårt.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Trots att jag har 1 500 köpoäng hos Laholmshem räcker inte det. De säger att det är många som har 4 000 köpoäng och alla de går före mig, så det kommer att ta tid.

Annons

Är du förvånad?
– Ja, det är jag och nu hör jag från mina kompisar att det blir allt vanligare att man betalar 10 000 kronor för ett hyreskontrakt. Det var ju sånt man hörde talas om i de större städerna men i Laholm?

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.