Annons

Svårt ställa krav på balkongtak

Ljungby I dag är snödjupet på Stefan Olssons balkong i centrala Ljungby 68 centimeter. Så hade det inte varit om det funnits tak, så det skulle han gärna vilja ha ett. Men några regler att åberopa för att få det finns inte.

​- Det är fruktansvärt mycket snö här nu, säger Stefan Olsson.

Annons
Han har varit bortrest tre dagar och när han kom hem var snödjupet redan en halvmeter – och mer blir det efter hand. Grannen undertill har ju inte samma problem och därför är Stefans plan att be hyresvärden om ett balkongtak.
Dessvärre har Stefan Olsson inga byggregler att luta sig emot i det här fallet.
– Tak säger vi inget om, däremot har vi regler för räcken när det gäller balkonger. Och har du ett gammalt hus gäller de regler som fanns när det byggdes, säger Lars Estlander, arkitekt på Boverket.
Lars Estlander råder Stefan Olsson att röja undan snön på balkongen, den kommer ju att bli tung och svår att ha att göra med när det börjar töa.
– Han får ju skotta. Har man en utåtgående dörr är det viktigt, annars kan man ju knäcka den mot snön, säger han.
Stefan Olsson hoppas nu på hyresvärdens goda vilja.
– Det är ju ändå en yta som man betalar för, men man kan inte nyttja den om man inte har tak. Jag kan inte ha något finare möblemang på balkongen, säger han.
Ifall balkongen har tak eller inte bör avspeglas i hyran. Taket utgör nämligen ett mervärde och saknas tak bör hyran alltså vara något lägre.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresgäster insnöade i norra Sverige Stort slit med snön Snöfattigt gav klirr i kassan Trelleborgshems snönota Tredubblad Vinter och kyla kostsamt för KBAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.