Annons

Svedalahem vill höja hyran med över 5 procent

Svedala ​Det kommunala fastighetsbolaget Svedalahem har begärt en hyreshöjning med 5,1 procent inför nästa år. Bolaget motiverar kravet med att kostnadsutvecklingen i branschen varit extrem och att bolagets hyror under flera år släpat efter.
Peter Olsén, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne, är kritisk till yrkandet.
 
– Med en sådan höjning prisar de ut hyresrätten från bostadsmarknaden.
 
Han menar att om det blir så dyrt att bo i hyresrätt väljer folk hellre att bo i villa eller bostadsrätt i stället.
 
– Ja, det blir ju billigare.
 
Tommy Seeger, vd för Svedalahem, menar att bolaget har väldigt låga hyror jämfört med de andra kommunala allmännyttorna i södra Skåne. Han har räknat ut att löneökningen i Sverige de senaste 11 åren varit 50 procent medan Svedalahem endast höjt hyran med 16,25 procent.
 
− Det är väldigt låga höjningar. Vi har inte följt med den ekonomiska utvecklingen. Vi måste försöka återställa det.
Under 2007 höjde Svedalahem hyran med 1,3 procent. Förra året höjdes inte hyran alls.
 
Tommy Seeger påpekar att i år gör bolaget ett nollresultat, något som är ohållbart i längden om man vill ha ett välfungerande bolag.
 
− Sedan har vi en ambition att fortsätta bygga hyresrätter även nu när subventionerna är borta. Det ställer krav på ekonomisk ryggrad i bolaget. Man måste ha muskler för att kunna bygga, konstaterar han.
 
Peter Olsén tycker det är bra att Svedalahem till skillnad från många andra bostadsföretag bygger nytt. Men det får inte ske till vilket pris som helst.
 
– I så fall måste vi våga säga nej, säger han.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.