HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sven renoverade toaletten – vräks från lyxvåning

Stockholm Efter att Sven renoverat gästtoaletten i sin stora våning i centrala Stockholm blev han uppsagd från sitt hyreskontrakt. Enligt värden orsakade renoveringen bland annat hål i ett hisschakt och en vattenskada. "Det är helt fel", hävdar Sven som har överklagat vräkningsbeslutet till hovrätten.
Foto: Mikael Bergling
En hyresgäst på Odengatan har blivit uppsagd från sin paradvåning efter en otillåten renovering.

Hyresvärdens förvaltare Newsec vill inte kommentera det inträffade.

– De vill inte uttala sig om ett pågående ärende som dessutom är föremål för rättslig prövning, säger värdens juridiska ombud advokat Alrik Hafström.

Läs ocksåSvåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Sven, som heter något annat i verkligheten, berättar att han flyttade in i den 175 kvadratmeter stora lägenheten – fem rum och kök – på Odengatan i centrala Stockholm 2013.
Kort därefter lät värden snygga till lägenheten genom att bland annat tapetsera och måla om.
Häromåret bestämde sig Sven för att själv renovera gästtoaletten.

– Den var sliten. Jag satte in nya ytskikt, ny toastol och nytt handfat. Det gjordes även en liten ändring av innerväggen och en mindre rördragning.

Var det du själv som renoverade toaletten?

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

– Nja. En del arbeten gjorde jag själv. Det mesta gjordes av en rörfirma. Arbetena är fackmannamässigt utförda.

Frågade du värden om tillstånd innan du renoverade toaletten?

– Nej. Jag trodde inte att det behövdes. Flera grannar har gjort likadant.

Läs ocksåKräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000Hyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

I samband med en teknisk genomgång av fastigheten upptäcktes hål i ett hisschakt som enligt värden innebär att en brandcell brutits. I en skrivelse till Hyresnämnden i Stockholm hävdar värden att hålet gick mellan gästtoaletten som Sven renoverat och hisschaktet, att en vägg med vissa bärande egenskaper sågats av och att det som en konsekvens av ombyggnadsarbetena uppstått en vattenskada i det underliggande trapphuset.

Renoveringen upprörde värden som sade upp hyresavtalet. När Sven inte flyttade ut frivilligt från lägenheten begärde värden Gyllenforsen Fastigheter KB att Hyresnämnden i Stockholm skulle förklara att hyresavtalet upphört och ålägga honom att flytta.

I höstas beslutade nämnden att gå värden till mötes, ett beslut som Sven har överklagat till hovrätten som väntas fatta beslut senare i år.

– Jag tycker att det är helt orimligt att jag blir vräkt bara för att jag inte begärde tillstånd innan jag på egen bekostnad renoverade toaletten till modern standard, vilket inte hade gjorts på flera decennier. Det är dessutom något som värden borde ha fixat.

Det är en renovering som, enligt värden, har lett till skador?

– Flera av de påståenden som förs fram mot mig är direkt felaktiga. Jag har till exempel inte brutit någon brandcell. I hisschaktet fanns det sedan tidigare cirka 50 hål. Dessutom förstår jag inte varför jag skulle borra genom väggen ut i hisschaktet. Vad har jag där att göra?

– Väggen som jag gjorde vissa mindre ingrepp i är inte bärande.

Enligt Hyresnämnden krävs det hyresvärdens samtycke för att göra det som Sven har gjort.

”Eftersom arbetena har utförts utan hyresvärdens samtycke har XX allvarligt åsidosatt sina hyresrättsliga förpliktelser. Vad XX har anfört om bland annat renoveringsbehov och att andra hyresgäster utfört liknande åtgärder förändrar inte denna bedömning”, skriver nämnden som menar att det därför saknas skäl för den att ta ställning till de påståenden som värden fört fram om bruten brandcell med mera.

Läs också Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden Först betalade Malin värdens elnota. Sedan blev hon uppsagd: "Maktlös"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.