Annons

Svenska boendekostnader i topp

Nyheter Sverige ligger i topp när det gäller boendekostnader. I EU är det enbart danskarna lägger en större andel av utgifterna på boendet, visar en rapport från Boverket.​

​En genomsnittlig svensk lägger 27 procent av sina totala utgifter på boendet. Motsvarande siffra för hela EU är 22 procent, enligt siffror från Boverket som redovisas i rapporten ”Boendekostnader och boendeutgifter – Sverige och Europa”.

Annons
 
Även när det gäller den faktiska kostnaden placerar sig Sverige i toppskiktet, en sjätte plats, med en boendekostnad på 4 300 euro per person och år (drygt 43 000 kronor).
 
Det trots att vi har långt ifrån de högsta inkomsterna inom EU. Den disponibla inkomsten per person i Sverige låg år 2007 på 18 600 euro, långt efter Luxemburg som toppar med 29 900 euro. Även i Norge och Island, som inte är med i EU, är den disponibla inkomsten betydligt högre än i Sverige med 28 800 respektive 28 700 euro per år.
 
Att svenskarna lägger så mycket på boendet tror forskarna beror på bostädernas höga standard samt det faktum att vi bor få personer i varje lägenhet. Även bostadsytan är en faktor.
 
Den genomsnittliga bostadsytan per person i Sverige är 44.5 kvadratmeter och det är bara i Danmark och Luxemburg som befolkningen bor på större yta.
 
I Sverige har i princip alla lägenheter även bad eller dusch samt centralvärme, något som inte är alls lika vanligt i andra europeiska länder och det driver upp bostadskostnaderna, enligt forskarna.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.