Annons

Tävla om att bygga hyresrätter i Skellefteå

Skellefteå ​Är du byggherre och vill bygga små hyreslägenheter, helst i trä? Då kan du vara med och tävla om en tomt i centrala Skellefteå. Vinner du kan du få rätt att köpa tomten av kommunen och förverkliga byggplanerna.

​Det är en av stadens mest attraktiva tomter som det nu ska tävlas om. På södra sidan om Parkbron, med utsikt över Skellefteå älv, stod tidigare den legendariska Brogrillen. Fastigheten revs för någon vecka sedan och lämnar nu plats för nya byggnader. Enligt detaljplanen ska det byggas bostäder på den cirka 2 000 kvadratmeter stora tomten.

Intresserade byggherrar har redan hört av sig till kommunen. Men för att få ett ännu större underlag väljer nu Skellefteå kommun att utlysa en tävling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi tycker att det är ett bra sätt att få fram ett bra gestaltningsförslag och få byggt det vi tycker behövs på den här tomten, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringsingenjör på Skellefteå kommun.

I tävlingens förutsättningar står att läsa: ”tävlingsområdet ska exploateras för bostäder i form av små lägenheter och då gärna i form av hyresrätter”.

Annons

Varför just hyresrätter?

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Det är inget krav, men det är brist på små lägenheter i Skellefteå i dag, det som byggts nytt de senaste åren har varit stora lägenheter och bostadsrätter, säger Patrik Larsen.

Kommunen ser gärna en fastighet med kommersiella lokaler i bottenvåningen och att huset byggs i trä.

Den som vill vara med och tävla har fram till första april att lämna in sitt bidrag till kommunen. Tävlingsbidragen ska innehålla fasadskisser och planskisser för varje våningsplan, samt en illustrerad plan över tävlingsområdet.

Annons
Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Allmänheten kommer dock inte att få ta del av de förslag som kommer in. En speciellt tillsatt grupp på kommunen tar fram ett vinnande bidrag som sedan presenteras för kommunstyrelsen.

Själva priset i tävlingen är markanvisningen, den som vinner får helt enkelt förtur på tomten, men måste komma in med ytterligare detaljerade och förfinade planer innan någon försäljning av marken kan komma ifråga.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.