Annons

Telge Bostäder drar in miljonstöd till Hyresgästföreningen

Södertälje Hyresgästföreningen förlorar över en miljon kronor när Telge Bostäder säger upp ett boinflytandeavtal. I dag samlas medlemmar för att demonstrera mot beslutet.

Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att samlas vid Politikertorget i Södertälje i eftermiddag och demonstrera mot att Telge Bostäder tar bort verksamhetsstödet, som var 1 255 000 miljoner kronor, under 2013. Pengarna har finansierat två verksamhetsutvecklare och en administratörstjänst på halvtid, som jobbat med alltifrån datakurser för äldre till ungdomsprojekt.

Janette Jardefalk, fastighetschef på Telge Bostäder berättar att bolaget från och med nästa år tar över dialogen med hyresgästerna och ansvarar för olika verksamheter som rör de boende.
 – Vi har skapat en ny organisation för att ha en bättre boendedialog med hyresgästerna och då vill vi inte att Hyresgästföreningen ska vara en mellanhand mellan oss och hyresgästerna, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Madelaine Hällgren, ordförande Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn, är kritisk till att avtalet sägs upp.
– Det är synd att man skrotar ett samarbete som fungerat bra. Det innebär att vi inte kommer att ha personal på plats. Vilka konsekvenser det får återstår att se. Risken är att det inte fungerar så bra, säger hon.

Janette Jardefalk tycker att Hyresgästföreningens verksamhetsutvecklare har gjort ett bra jobb, men hon säger sig vilja ta boinflytandet ytterligare ett steg framåt.
– Hälften av våra hyresgäster är inte medlemmar i Hyresgästföreningen och det finns en risk att dessa inte får del av boinflytandepengarna. När Hyresgästföreningen kallar till möte är det inte säkert att ickemedlemmar känner sig välkomna och vi vill inte att det ska finnas den tveksamheten.

Annons

Hon nämner även cafékvällar som Hyresgästföreningen anordnat och där hyresgäster från privata fastighetsvärdar bjudits på fika.
– Det är bara en liten detalj men jag vill inte att våra pengar ska gå till hyresgäster hos andra värdar utan till de som bor hos oss, säger hon. 

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Madelaine Hällgren, känner inte igen sig i bilden av att vissa hyresgäster inte skulle känna sig välkomna.
– Boinflytandepengarna är ju till för alla hyresgäster och det är klart att vi försöker få med alla, de är ju potentiella medlemmar också. Det där med cafékvällarna har jag aldrig hört, de måste ju säga till om de har synpunkter på vår verksamhet, säger hon.

Men Telge Bostäder förändrar inte stödet till lokala hyresgästföreningar i form av fritidsmedel och lokaler.
– Vi fortsätter att samarbeta med lokala hyresgästföreningarna och tänker inte röra deras fritidsmedel. Just nu pågår förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Telge Bostäder om stödet för 2014.

Annons

Under 2013 fick de lokala hyresgästföreningarna i Södertälje/Nykvarn 45 kronor/lägenhet/år i fritidsmedel och 3 055 000 kronor i stöd till lokaler.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

 

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.