Annons

Termosbomber och skjutning i bostadsområden – 23 personer åtalas i Sundsvall

Sundsvall Två mordförsök – en skjutning och en misslyckad bombaktion – står i fokus för åtalet. Konkurrens om narkotikahandeln har lett till konflikter som involverar Stockholmsbaserade Dalennätverket och Nätverk Foxtrot. Huvudmannen i Sundsvall ska ha lejt gärningsmän utifrån för att utföra flera mord. Två försök gjordes – mitt i flerbostadsområdena Bosvedjan och Nacksta.
Foto: Åsa Eriksson/Polisen
Åtalet är rekordstort för Sundsvalls tingsrätt med en förundersökning på drygt 10 000 sidor. Flera åtalspunkter gäller mordförsök. Ett av dem utfördes i januari i år då en man ska ha klättrat upp på en lägenhetsbalkong i Nacksta med bomber i famnen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de termosbomber som polisen beslagtog i januari i ett lägenhetsförråd i Sundsvall.

Razzian är kopplad till det åtal som väcktes i torsdags.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Åtalet är rekordstort i Sundsvalls tingsrätt när det gäller omfattningen, en förundersökning på drygt 10 000 sidor. Många av de misstänkta är väldigt unga. Fyra av de totalt 23 åtalade i målet var under 18 år då brotten begicks.

Målet handlar om drogrelaterat våld. Åtalspunkterna gäller två mordförsök och händelserna kring dem.

Det första mordförsöket skedde i december 2022 i bostadsområdet Bosvedjan i Sundsvall.

Läs ocksåVd:n fick en idé – Karina och Lars tillbaka i klassrummet när skolan blev bostäder

De två gärningsmännen fritogs från ett Sis-hem (institution för ungdomsvård) och skjutsades upp till Sundsvall av en 18-årig kvinna, som nu även står åtalad för försök till mord.

Männen gömdes sedan i en lägenhet i Granloholm tills dess att dådet utfördes. I en annan lägenhet förvarades ett antal tunga vapen, bland annat en pistol och två automatkarbiner, så kallade Kalashnikovs.

I början av december ska männen enligt åtalet ha försökt skjuta ihjäl en man med koppling till ett kriminellt nätverk i Stockholm. Mannen skadades allvarligt när sammanlagt elva skott avlossades mot honom. Händelsen utspelade sig i bostadsområdet Bosvedjan.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.
Klättrade upp på balkongen

Två månader senare, fem dagar innan polisrazzian i januari 2023, utfördes ett nytt mordförsök.

Annons

Denna gång var det tänkta offret en mamma till en konkurrerade gängmedlem. En av de åtalade, vid tillfället 19 år, ska då ha klättrat upp på balkongen till mammans hyreslägenhet i Nacksta. Med sig hade han tre termosbomber. 19-åringen ska sedan ha försökt utlösa sprängladdningen på totalt 2,2 kilo flera gånger utan att lyckas.

Flera mordförsök ska ha planerats, men Sundsvallspolisen lyckades avstyra planerna. Hemlig dataavlyssning i realtid avslöjade hur gärningsmännen omgrupperade sig. Polisen fick därigenom kännedom om att ytterligare en person från Dalennätverket skulle mördas. Vapnen, ett automatvapen och en pistol, skulle köras i en taxi till adressen där mordet skulle ske.

Men polisen hann stoppa bilen i tid.

Vy över flerfamiljshus och grönområde.
I stadsdelen Nacksta bor cirka 4 000 personer. I ett av bostadsområdena där skedde ett mordförsök i januari i år.

Bakgrunden till händelserna är en konflikt som uppstått mellan två narkotikanätverk med ursprung i Stockholm.

– Det är våldsdåd som riktats från den lokala falangen ur Nätverk Foxtrot mot anhängare av Dalennätverket i Sundsvall och anhöriga till dessa, säger kammaråklagare Henrik Wallin i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Nätverket Foxtrot är det som styrs av den så kallade ”kurdiske räven” som sedan länge befinner sig utomlands.

Gängens lokala falanger konkurrerar om narkotikamarknaden i Sundsvall.

– I grunden handlar målet således om handel med narkotika, stora mängder narkotika, främst kokain, säger Henrik Wallin.

Den omfattande droghandeln har lett till konflikter som övergått i grova våldsdåd.

Annons

– Gärningarna består bland annat av flera mordförsök genom upprepade sprängningsförsök, en skjutning samt planering och förberedelse av flera mord genom skjutvapenvåld.

Insidan av två termosar som innehåller rött pulverliknande sprängämne.
Termosar fyllda med sprängämne.

Sammanlagt åtalas nu alltså 23 personer, många av dem åtalas för flera gärningar. Totalt är 14 av de tilltalade häktade, plus en person som är häktad i utevaro.

– Bland de åtalade finns en huvudman i Sundsvall och några lokala medhjälpare som i olika grad bidragit till brottsligheten. Den tongivande huvudmannen i Sundsvall har haft stöd av, och tät kontakt med, vad som bedöms vara högt uppsatta personer inom Nätverk Foxtrot, säger vice chefsåklagare Karin Everitt, som lett förundersökningen.

– Därutöver finns ett tiotal så kallade utförare som är tillresta från olika delar av landet och som åtagit sig att mot ersättning utföra grova våldsbrott för uppdragsgivarens räkning.

Enligt Dagens Nyheter utlovades ”fet para”, alltså mycket pengar, till den som utförde ett mord. Summan 100 000 kronor nämns i förundersökningen, enligt tidningen.

Tingsrättsförhandlingen kommer av utrymmes- och säkerhetsskäl hållas i en av Attunda tingsrätts högsäkerhetslokaler i Sollentuna.

Förhandlingen inleds den 14 augusti och beräknas pågå till mitten av oktober 2023.

Läs också Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.