Annons

Thaiboxaren Robin tar fighten i andrahandsvärlden

Göteborg Med en gammal betalningsanmärkning skulle slaget kunna vara förlorat. Men thaiboxaren Robin Sundlöf har hittat sin egen väg och blivit proffs på att bo i andra hand. Totalt har det blivit 17 olika boenden de senaste 13 åren.
Foto: Mario Prhat
Tatueringar. En del av kulturen med thaiboxning är tatueringar som ska ge skydd och styrka. "Tyvärr finns det inte någon för lycka på bostadsmarknaden, då hade jag skaffat två sådana!", säger Robin Sundlöf som trots motgångar i bostadsletandet envist kämpar vidare.

En soffa, en dataspelshörna och en något för stor säng. Vi befinner oss i ett rum på cirka 20 kvadrat i Frölunda.

– Det är inte stort, men här har jag allt jag behöver, säger Robin Sundlöf medan han trasslar med några lindor för kvällens träning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Robin Sundlöf, thaiboxare.

I hela sitt vuxna liv har han bott i andra hand och som inneboende.

– Jag var en idiot när jag var yngre och drog på mig betalningsanmärkningar. Nu när jag styrt upp mitt liv får jag betala priset för det, det skrivs av först om några år.

Ödmjukhet, respekt och tålamod

Genom vänner och bekanta har han dock löst det på sitt eget vis.

– Mindre hyresvärdar kan ofta vara mer förstående. Det är alltid förstahandshyresgästen som har huvudansvaret, men i perioder har jag kunnat bo själv i andra hand med hyresvärdens godkännande.

Genom att skriva personliga brev och visa att man är skötsam kan man komma långt, berättar Robin Sundlöf.

– Både som andrahandshyresgäst och som inneboende är det oerhört viktigt att visa respekt. Speciellt när man bor tillsammans med någon.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen
Tips från juristen

Hyresgästföreningens jurist Ellinor Rapp har ett konkret tips till personer som Robin – som fastnat i en spiral där livet som inneboende eller andrahandskontrakt är de enda alternativen.

Ellinor Rapp, jurist Hyresgästföreningen

– En sak som många glömmer att tänka på när de skriver brev till privata hyresvärdar är att man kan betona att man aldrig haft hyresskulder. Hos vissa mindre värdar kan de vara mer förstående om det gäller en gammal mobilräkning eller annan skuld än just hyra, säger Ellinor Rapp.

Annons

Hon tipsar också om att erbjuda en deposition och kanske även en borgensman, som garanterar att hyran alltid kommer in i tid. Det viktigaste är dock att inte ge upp och ha tålamod. Robin har hittat sitt inre lugn genom thaiboxningen:

Läs ocksåGranne hjälpte polisen med kartläggning – nu åtalas första svartuthyrarenSvart överhyra

– Det kanske låter underligt för dem som inte håller på med kampsport, men för mig är thaiboxning vackert. Det är en hel kultur av ödmjukhet, säger Robin Sundlöf som beskriver att det är som ett schackspel där du måste kunna läsa av din motståndare.

– Ibland önskar jag att bostadsmarknaden var likadan. Att den som tränar och kämpar har chans att vinna, men jag får göra det bästa utifrån det jag har.

Gå inte i fällan
Kampsortsklubben Lejonkulan är Robins andra hem.

Ett av Robins viktigaste råd till den som vill överleva på andrahandsmarknaden är att hitta en seriös uthyrare.

– Nästan alla ställen jag har bott på har varit genom vänner. Så det gäller att ha många vänner, säger Robin och skrattar.

En gång för några år sedan var han nära att hyra i andra hand genom en annons på Facebook. Personen med förstahandskontraktet ville dock ta ut en hyra som var långt över den verkliga hyran.

– Det visade sig också att personen tänkt hyra ut i andra hand utan att informera hyresvärden. Går det till så vet man inte om man står på gatan samma kväll.

Sedan den 1 oktober 2019 gäller strängare regler för den som hyr ut sin lägenhet i andra hand. Hyresvärden – alltså den som har förstahandskontraktet – kan bli av med sitt kontrakt direkt om han eller hon hyr ut svart. Tidigare behövdes en varning från fastighetsägaren. Har man både hyrt ut utan lov och tagit ut överhyra riskerar man i dag fängelse i högst två år.

– Än så länge har det inte kommit något rättsfall som resulterat i fängelse, men det är viktigt både som uthyrare och hyresgäst att ha koll på de nya reglerna, säger juristen Ellinor Rapp.

Hon vill också varna för ett vanligt missförstånd på andrahandsmarknanden:

Annons

– Många tror att man kan ”ta över” ett förstahandskontrakt om man hyr över två år. Men ditt så kallade besittningsskydd gäller endast mot din hyresvärd, alltså förstahandshyresgästen. Aldrig mot den verkliga hyresvärden som äger fastigheten, förklarar juristen Ellinor Rapp.

Livet som inneboende

Som inneboende hos vänner är det dock annorlunda, än när man hyr i andra hand. Robin har varit ”sambo” med flera vänner som ibland själva har haft det svårt.

– Jag älskar mina vänner, men när man känner varandra måste man ändå respektera varandras privatliv. Knacka är en bra regel.
Nästan varje morgon och kväll pendlar Robin från Frölunda till Olskroken, för att träna på klubben Lejonkulan.

Robin Sundlöf efter vinst i kvartsfinalen för årets thaiboxnings-SM.

– Jag spenderar mer tid på klubben än hemma. Det är som en extra familj. Det kanske också är därför jag orkar med att inte ha en egen lägenhet.

Precis som i sporten handlar livet som andrahandshyresgäst och inneboende om samspel.

– Det gäller att respektera varandras vardagsrutiner. Om du ska hyra av någon som jobbar natt måste du tänka igenom om det är något som kommer resultera i onödiga konflikter.

När vi skiljs åt är det snart dags för nästa match, 31 oktober i Partille Arena.

– Jag ska gå upp i ringen och göra mitt bästa, som med allt annat i livet.

Fakta: Tips för uthyrare
  • Den 1 oktober 2019 skärptes straffet för olovlig uthyrning av hyresrätter i andra hand.
  • Den som har förstahandskontrakt måste ha godkännande av värden och får inte ta ut överhyra.
  • I värsta fall riskerar du fängelse i upp till två år, om du hyr ut svart och tar ockerhyra. Du kan också bli av med ditt kontrakt utan förvarning.
Fakta: Tips för hyresgäster
  • Se till att den du hyr av i andra hand har OK från värden, så du inte plötsligt står på gatan. Vid inneboende behövs ej godkännande.
  • Det är alltid förstahandshyresgästen som är ansvarig för att hyran kommer in och står för eventuella skador.
  • Skriv ner på papper vad ni kommit överens om. Speciellt om du bor inneboende hos en kompis, så ni inte förstör er vänskap.
Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.