HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Thunes (M): ”Hgf Sollentuna sätter käppar i hjulen”

Sollentuna Det byggs för sakta i Sollentuna. Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, skyller på Hyresgästföreningen. Thomas Axelsson, ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna, tycker anklagelsen är oförskämd och rent felaktig.
Foto: Linda Dahlin/Sollentuna kommun/Charlie Olofsson
Thomas Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna (till höger i bild) har skrivit ett öppet brev till Henrik Thunes (M).

Sollentunahems uppdrag att producera 1 500 nya hyresrätter fram till 2024 har reviderats. På kommunfullmäktigesammanträdet den 24 oktober togs beslut om att revidera direktiven eftersom produktionen tagit längre tid än planerat.

Nu har Sollentunahem fram till 2029 på sig att bygga klart de 1 500 hyreslägenheterna. Därefter är målet att bygga cirka 50-100 hyresgäster per år, enligt kommunens hemsida.

Läs ocksåHyresgäster i Rotebro protesterar med gula lappar

Under KF-debatten som handlade om olika skäl till varför det inte byggs fler bostäder i Sollentuna och om varför datumet behövdes skjutas upp, tog kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M), upp Hyresgästföreningen som bromskloss när det kommer till nyproduktion.

– När allmännyttan har kalkylerat på vilken hyra som ska sättas på en nyproduktion och produktionen satts igång kan det hända att Hyresgästföreningen har invändningar mot den av allmännyttan antagna hyran, som de tar till hyresnämnden. Konsekvensen blir att allmännyttan justerar sin hyra och värdet på fastigheten måste skrivas ner. När allmännyttan lägger in en högre riskmarginal innebär det att färre bostäder byggs, säger Henrik Thunes.

Thomas Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna, reagerade starkt när han fick höra om påståendet.

Läs ocksåStor oro när Sollentunahems hyresrätter ska säljas

– Han står och påstår att vi inte går med på tillräckligt höga hyror för att kunna bygga. Det är jävligt fräckt att göra det i ett forum som vi inte har tillträde till och dessutom stämmer det inte det han påstår. Vi förhandlar inte presumtionshyror, det är fastighetsägarna själva som sätter hyrorna till nyproducerade lägenheter.

Nu har Thomas Axelsson skrivit ett öppet brev till Henrik Thunes. ”..Ditt påstående är helt bortom sans och vett. Det är Sollentunahems bolagsstyrelse med din partikamrat Maria Stockhaus i spetsen som du ska diskutera hyresnivåerna för nyproduktion med.”

Kommer du att svara på det öppna brevet?

– Jag har inte bemött det, jag brukar själv inte få svara på mina öppna brev. Jag träffar gärna Hyresgästföreningens företrädare och svarar på frågor, men när det handlar om den här typen av öppet brev och på det sättet det är utformat så väljer jag att inte svara på det, säger Henrik Thunes.

Joakim Jonsson, (S), oppositionsråd, tycker inte att Henrik Thunes påstående har någon grund.

– Hyresgästföreningen har aldrig sagt nej till nyproduktion i Sollentuna och vi har tidigare byggt hyresrätter genom att skriva ned värdet på huset innan det byggs. Enligt mig så är anledningen till att inga nya byggprojekt har påbörjats sedan 2016 när beslutet togs är politiskt ointresse och avsaknad av politiskt ledarskap i dessa frågor, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.