HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tid för påskpyssel – tid för gemenskap och kreativitet

Luleå För många blir påsken 2020 inte som de hade planerat. Men det går att hålla liv i påsktraditioner utan att åka till fjällen och utan stora släktsammankomster. En aktivitet som går utmärkt att utöva hemma i lägenheten för både gammal och ung är påskpyssel.
Foto: Ulrika Vallgårda
Församlingspedagogerna Christina Purnell och Inger Asplund tipsar Hem & Hyras läsare om påskpyssel.

– Jag tror att det är bra att skapa någonting för sig själv, vara kreativ och inte alltid vara nyttig, säger Inger Asplund.

Hon och Christina Purnell är båda församlingspedagoger i Nederluleå kyrka. För Hem & Hyras läsares räkning vill de tipsa om lite trevligt påskpyssel som de själva gillar.

Läs ocksåCoronakrisen: 4 500 “goda grannar” redo att hjälpa utsatta
Påskpyssel kan vara en bra aktivitet när tillvaron begränsas av Corona. En pappersassiett kan bli ett äggskal till kycklingen.

De pysslar ofta med sina olika barngrupper i kyrkan, men nu har de stämt träff hemma i Inger Asplunds lägenhet på tredje våningen på Malmudden i Luleå och laddat upp med pysselmaterial i hennes vardagsrum.

De tror båda att pyssel är något som är på samma gång meditativt och kreativt för alla åldrar.

Att pyssla tillsammans kan vara ett sätt att skapa tid för gemenskap.

– Det märker vi när vi har aktiviteter för blandade generationer i kyrkan, att de äldre är minst lika intresserade av att pyssla som barnen, berättar Inger Asplund.

För många är det inte resultatet som är viktigast utan själva skapandeprocessen.

Ett trevligt pyssel är att lägga jord i små krukor och sedan så prydnadsgräs i jorden. Sedan kan man dekorera dem med vårblommor och olika påskfigurer.

Det brukar också sätta igång samtal när man sitter tillsammans och jobbar med händerna.

– Barn kan dessutom skapa berättelser och fantasier runt pysslet, säger Christina Purnell.

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

Att få ställa in sin påskresa kan kännas tråkigt, men att göra saker hemma kan vara minst lika främjande för familjegemenskapen, menar de.

– Från början blir man kanske stressad över att saker och ting ställs in. Men sedan när man väl landar i det så får man göra det bästa av situationen och det kan faktiskt bli något ännu bättre, säger Christina Purnell.

Christina Purnell tillverkar sina egna blommor av material som de har köpt in.

För den som inte gillar att just pyssla finns det annat man kan göra med händerna. Inger Asplund berättar att hon brukar sticka mycket även i vanliga fall men ännu mer nu när hon, som alla andra, inte kan träffa lika mycket folk som vanligt.

– Det gör mig lugn. Man laddar batterierna och tillfredsställelsen över att skapa någonting är en bra kanal för oro, säger hon.

Inger Asplund klipper ut blad till blommorna av papper.

Idag har de tagit med sig jord och prydnadsgräs som blir spännande inslag i pysslet. De har med sig färgat ull som de dekorerar påskriset med istället för med fjädrar.

De har också tagit med krympplast som man kan klippa former ur och dekorera med märkpennor. Gör man hål i den med ett hålslag fungerar det bra att hänga upp sin dekoration i påskriset sedan. Men först ska man sätta in plasten i tre minuter i 170 graders värme i ugnen. Då krymper den och blir ett fint påskägg eller vårfågel eller vilken form man valt.

Läs ocksåCorona tog död på byggboomen

Från pysselbutiker har de köpt diverse olika vår- och påskinfluerade pysseldetaljer som de använder tillsammans med papper, pennor och kartongbitar. Det fungerar också bra med både toarullar och gamla äggkartonger eller annat sådant som man har hemma.

Får man inte träffa sina äldre eller yngre släktingar i påsk kan man alltid tillverka något åt dem och skicka iväg med posten. Ett annat tips är glädja någon som lever i karantäntillvaro genom att hänga en påse med påskpysselmaterial på dörren.

Ett alternativ till fjädrar är att dekorera påskriset med färgad ull.

Läs mer om hur coronasmittan påverkar livet som hyresgäst här.

Fakta: Påskpyssla med Inger och Christina
Snart kommer det att växa upp prydnadsgräs i krukorna..
Krympplast är ett roligt material. Man klipper ut den form man vill ha och så ritar man på plasten med en märkpenna. Därefter gör man ett hål i den med ett hålslag.
Sätt in den dekorerade krympplasten i ugnen i 170 graders värme i cirka tre minuter.
Christina Purnell har gjort ett ägg till påskriset av krympplast.
Påskpysselmaterial går att hitta både i särskilda pysselbutiker, internetbutiker och i större varuhus.
Att bygga upp egna små landskap med silkespapper, färgat ull, jord och prydnadsgräs kan vara roligt för fantasin. Det går också att använda en äggkartong.

Foto: Ulrika Vallgårda

Läs också 182 000 barn bor i familj med skulder – stor ökning på sju år Gårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.