Annons

Tillsammans igen efter tio år

Helsingborg ​Tillsammans ska de bli starkare. Det är de bägge hyresgästföreningarna, som vid halvårsskiftet går ihop, övertygade om. Den första juli skrivs ett nytt blad i hyresgäströrelsens historia i Helsingborg. Då bildas Hyresgäster i Helsingborgshem.

​ Efter att under ett decennium ha verkat vid sidan av varandra har de två hyresgästföreningarna inom allmännyttan i Helsingborg bestämt sig för att gå samman.

Annons
 
– Jag är övertygad om att det här kommer att bli bra för hyresgästerna, säger Tommy Johansson, som var med och bildade utbrytarföreningen Vårt hem för tio år sedan.
Inte minst i tider då hyresrätten och allmännyttans roll har ifrågasatts tror han att det är viktigt att hyresgäströrelsen är stark och samlar sina krafter snarare än att konkurrera.
 
Företrädare för såväl Hyresgästföreningen som Vårt hem är överens om att det framför allt var påtryckningar från dåvarande ledningen på Helsingborgshem som la grunden för skilsmässan.
 
I dag välkomnar Helsingborgshem samgåendet vilket underlättar den framtida dialogen mellan hyresvärden och hyresgästerna.
 
I och med sammanslagningen får Hyresgästföreningen Region Norra Skåne cirka 2 000 nya medlemmar vilket innebär bättre gemensam ekonomi.
 
Vårt hems medlemmar får behålla sin lägre medlemsavgift fram till slutet av 2011. Alla lokala föreningar behåller sin verksamhet men kan på eget initiativ gå ihop om de så önskar.
Lokalföreningarna på Drottninghög är ett exempel på föreningar som redan samarbetar.
 
– Det ligger i andan i vårt område att jobba för gemenskap snarare än i konkurrens, säger Berit Karlsson, LH-ordförande på Grönkullagatan där tre lokala hyresgästföreningar blir en.
 
– Jag ser verkligen fram mot sammanslagningen. Jag upplever att det finns mycket positiv energi i Vårt hem och tillsammans hoppas jag att vi ska kunna påverka ännu mer än tidigare, säger Tore Bryneholt, som väntas bli ny ordförande för Hyres-
gäster i Helsingborgshem.
 
Han hoppas bland annat att den nya föreningen ska kunna öka medlemsantalet bland allmännyttans hyresgäster.
– Jag tycker också det är viktigt att skapa goda relationer. Det är viktigt att en hyresgästförening är stark gentemot fastighetsägaren men det finns också många frågor som exempelvis ROT-bidraget, där man kan arbeta tillsammans vilket kan ge fördelar både för hyresgästerna och fastighetsägaren.  
 
Vårt hem och Hyresgästföreningen Allmännyttan Helsingborg blir från och med den första juli Hyresgäster i Helsingborgshem. I nya föreningsstyrelsen liksom i regionstyrelsen och fullmäktige kommer bägge föreningarna vara representerade.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.