HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tjäna tusenlappar på din lägenhet

Dalarna Låt din antagligen största månadsutgift - lägenheten - bli en inkomstkälla. Hem & Hyra hjälper dig hålla koll på reglerna.
Foto: Anna Rytterbrant
Fråga din hyresvärd innan du hyr ut din lägenhet till turister.

Börjar plånboken redan ropa ”nej” till semesterresan i sommar? Det kan finnas en lösning – både i att resa billigare och att själv få in extra slantar.

Flera internetsajter har riktat in sig på att hjälpa människor att hyra eller hyra ut boende under bara ett par dagar. Sajterna garanterar ,till skillnad mot uthyrning på Blocket, att du får din betalning och ger ett litet hum om vem du hyr ut till.

Läs ocksåHyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flyttaAirbnb och pengar.

I utbyte tar de ofta en avgift från varje bokning. Störst på marknaden är Airbnb som förra året ökade sina resenärer med 130 procent.

Att ha en inneboende som du hyr ut till, får du göra utan att fråga hyresvärden. Men ska du hyra ut hela lägenheten under en helg eller ett par dagar då du är borta, krävs hyresvärdens tillstånd. Annars riskerar du att mista din lägenhet.

Hem & Hyra har kontaktat hyresvärdar i Mellansverige och Gävleborg och frågat om de tillåter korttidsuthyrning. För flera är fenomenet fortfarande okänt (se grafik intill).

Annons
Läs ocksåMiste lägenheten efter uthyrning på bokningssajt – därför räddar hovrätten kontraktetMannen hade gift sig utomlands och väntade på att hans nya familj skulle komma till Sverige.

Men Örebrobostäder säger ja till den här typen av fritidsuthyrning.

– Men det är viktigt att hyresgästen vet att det är de som bär ansvar för vad som händer i lägenheten även om de inte är hemma. Och så brukar vi rekommendera att de meddelar bovärden, säger Elisabeth Edewald på Öbo.

Till skillnad från vid vanlig andrahandsuthyrning, råder marknadshyra vid fritidsuthyrning. Det betyder att du själv sätter priset och kan få in runt 1 000 kronor under en helg. Och inkomsten är skattebefriad upp till 40 000 kronor per boende. Det betyder att den hyresgäst som även har ett fritidsboende har rätt att hyra ut för 80 000 kronor per år, innan det blir dags att betala skatt.

Läs ocksåHyrde ut 44 gånger via Airbnb – slapp vräkning på grund av diagnos

Men så är det det där med integriteten. Att hyra ut till främmande människor. Hur känns det?

Annons

– Det var lite ovant först men folk är ju otroligt snälla och ärliga och hittills har vi i stort sett bara haft goda erfarenheter. I stället för att åka utomlands, träffar vi folk från hela världen hemma i lägenheten de gånger någon bara hyr ett rum, säger en hyresgäst som hyrt ut då och då i närmare två år.

Men hon var noga med att fråga den privata hyresvärden om lov först, för att inte riskera sitt kontrakt.
– Hyran är så hög här att vi skulle ha svårt att bo kvar om vi inte hade gäster. Så jag skrev ett mejl till min hyresvärd och berättade hur det låg till och de var schyssta och sa ja.

Fakta: Fritidsuthyrning

Hyr du bara ut ett rum krävs inget tillstånd från hyresvärden. 
Intäkterna är skattefria upp till 40 000 kronor. 
Till skillnad mot vanlig andrahandsuthyrning, sätter du vilken hyra du vill vid fritidsuthyrning. 
Utöver Airbnb finns bland annat wimdu.se, stugknuten.com, lagenhet.se, hyrahyra.se, sverigesemester.com och bostadstjanst.com.

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.