Annons

Tommie hyr Selmas gamla rum

Landskrona Det är 150 år sedan Selma Lagerlöf föddes. Hem & Hyra besökte vindsvåningen där hon var hyresgäst och skrev de första kapitlen av succéromanen Gösta Berlings saga.

​– Fakturan skulle egentligen vara på 1 600 kronor, säger receptionisten till en kund i telefonen. I bakgrunden hörs en printer och tangentsmatter från en dator.  Lägenheten på Kungsgatan 13 i Landskorna är idag en juristbyrå. Kontrasten är total mot hur det var när Selma Lagerlöf bodde här med en äldre faster i två rum och kök.

Annons
Det var här hon påbörjade sin författarkarriär och skrev den berömda inledningen till Gösta Berglings saga: ”Äntligen stod prästen i predikstolen.” Selma Lagerlöf levde i Landskrona 1885–1897. Vindsvåningen hyrde hon under två år i slutet av 1880-talet.  Det var ett praktiskt arrangemang. På dagarna arbetade hon som lärare i flickskolan, som fanns i samma hus, och på kvällarna skrev hon på sin roman.
 
Tommie Rasmusson driver juristbyrån med sin fru sedan 20 år tillbaka och de har vant sig vid besök från när och fjärran.
– Jag har ofta skolklasser som kommer hit och vill se hur hon bodde fast allt är ju omgjort. Möjligtvis är trägolvet original, säger han och fortsätter:
– Vi har haft besök av både kinesiska turister och en tysk forskare. Hon blev helt tagen och ville vara ensam i ett av rummen. Hon bara satt där, tog in atmosfären och njöt.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss" Stefan bor i ett hyreshus med mycket historia i väggarna Stjärnhusen blev en förebild för hur folkhemmet skulle byggas Se hit hyresgäst - här är bilderna som berättar din historia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.