Annons

Topp 10: Här är årets mest lästa artiklar

Nyheter Människoöden, postutdelning, både rekordfina och rekordsmå bostäder och så konsekvenserna av inomhusrökning. Från Limhamn till Leksand. Här har du Hem & Hyras tio mest lästa webbartiklar 2022.
Klipp från artiklar och en man som läser i mobilen.
Foto: Getty Images

1. Prischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis – kräver tillbaka 32 000 kronor

Eldstad och pengar.

Den öppna spisen och centraldammsugaren var lyxiga tillval. Det menade hyresvärden som la på nästan 2 000 kronor på månadshyran. Både dyrt och fel menade Hyresgästföreningen och de boende, ett par i 45-årsåldern, som krävde tillbaka sina pengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs artikeln här

2. Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: ”Omedelbar brandrisk”

Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.

Redan 2018 ville värden vräka kvinnan. Då klarade hon sig, men nu gick det inte längre. Kvinnan måste lämna lägenheten där golv och möbler varit fullständigt täckta av sopor.

Läs ocksåTopp 10: Här är Hem & Hyras mest lästa artiklar 2023Tidningsklipp från Hem & Hyras mest lästa artiklar 2023.

Läs artikeln här

3. Nu förklarar paret: Därför äter vi grannarnas sopor

En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.
Abukar Mohamed och Hawa Abaloni har vräkts från sin lägenhet på grund av obetalda hyror och störningar. Störningarna handlar om att paret sökt efter matrester bland grannarnas sopor som de tillrett över öppen eld på gården.

Abukar och Hawa i Värmland lagade mat av grannarnas sopor över öppen eld utomhus. När de tackade nej till hjälp från grannar och myndigheter, blev de uppsagda. Hem & Hyra har skrivit om fallet i flera artiklar. Här är den som fick störst spridning.

Läs om Abukar och Hawa här

Läs ocksåBandylöner och hotad man: mest lästa Gävleborgsnyheterna 2019

4. Ingen i bostadskön ville ha topprenoverad sexrummare i 1800-talsgård

renoverad eldstad
Kista gård

Efter år av förfall tog sig nya ägare an Kista gård. Den norra flygeln blev två varsamt renoverade hyresrätter med kakelugnar och detaljer från 1800-talet. Den ena hyrdes ut men den andra, en sexrummare på 112 kvadrat, men den andra var det ingen som ville ha.

Läs om lyxvåningen här

Annons

5. Jim och Annika har väntat på hjälp i sex år – nu ger de upp och flyttar

Jim Jansson och Annika Andersson
Lägenheten som Jim Jansson och Annika Andersson bor i ska få ett nytt kök. Men paret väljer ändå att flytta. ”Vi orkar inte bo kvar här längre”, säger Annika.

”Normalt kommer vi åtgärda din felanmälan inom 5 arbetsdagar.” Så stod det på hyresvärden RM Byggs hemsida. Men Annika Andersson och Jim Jansson väntade förgäves. Efter sex år bestämde de sig för att flytta.

Läs om Jim och Annika här

6. Peter rökte inomhus i tjugo år – nu är striden om rekordkravet på 415 000 kronor över

Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Tvårummaren var så rökskadad att hyresvärden tvingades sanera och helrenovera den. Sedan stämde värden, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, den förra hyresgästen Peter Dahlberg på rekordhöga 415 000 kronor i tingsrätten. Till slut kom parterna överens. Men Peter var inte alls nöjd.

Läs om Peter här

7. Hanna bor på sju kvadratmeter – en bostadstrend som sprider sig: ”7 000 sängar om fem år”

Delningsboende Colive Handen
Hanna Swedenklef

Hanna bodde på sju kvadratmeter och det var inte billigt. Men på köpet fick hon chans till 50 nya vänner. Coliving sprider sig. Enligt Hem & Hyras artikel tror Sveriges ledande aktör på tusentals nya platser inom några år.

Läs om Hannas minilya här

8. Förbjöd kvinna öl och sällskap hemma – läxas upp rejält av JO

Thomas Norling, Justitieombudsman samt ölglas.
Thomas Norling, Justitieombudsman.

Inget nattligt sällskap, ingen alkohol – och påtvingade hembesök med drogkontroller. Det var bara några av kraven som kvinnan var tvungen att acceptera för att få lov att flytta in. Men Södermalms stadsdelsnämnd fick allvarlig kritik av JO.

Läs artikeln här

9. Peter betalade för hög hyra i 28 år – värden vägrade betala tillbaka

Peter Skogh och ett hus
Hyresgästen Peter Skogh på Rehnsgatan 3 vill ha tillbaka alla pengar han har betalat för mycket i hyra under 28 år , men även en ursäkt.

I 28 år betalade Peter Skogh hyra för en yta som inte finns – motsvarande ett sovrum. När han krävde tillbaka flera hundratusen kronor av hyresvärden Polstjärnan, som ägs av Byggnads och Kommunal, blev svaret nej. ”De har lurat mig i alla år”, sa Peter.

Annons

Läs om Peter här

10. Brevinkasten försvinner – så här kan hyresgäster påverkas av nya postregler

Grafik på brevinkast

Brevinkasten försvinner och du kan få gå upp mot 200 meter till en postbox. Hyresgäster kan påverkas på flera sätt om ett nytt regelverk för postutdelning går igenom.

Läs om brevinkasten här

Granskningar att minnas

Det var listan på artiklar som nått ut till allra flest Hem & Hyra-läsare under året som gick. Samtidigt finns det fler nyheter och reportage som har fängslat läsarna lite extra år 2022. När vi mäter lästiden, hur länge varje artikel har blivit läst, kombinerat med spridningen är det andra nyheter som sticker ut.

Det handlar om några av höstens mest uppmärksammade granskningar: Den skånska advokaten Lars Danckler som systematiskt stämde sina hyresgäster och sedan tjänade pengar på att anlita sig själv som advokat. Och miljardären Wonna I de Jong som hyrt ut bostäder i industrilokaler och skrubbar runt om i Stockholm. Efter Hem & Hyras granskningar har Lars Danckler blivit varnad av Advokatsamfundet och i Stockholm har de styrande politikerna bland annat utlovat mer pengar till tillsyn av hyresvärdar.

Wonna I de Jong och Lars Danckler.
Wonne I de Jong och Lars Danckler.

Alla artiklar om Lars Danckler hittar du här

Läs om Wonne I de Jong och granskningen av hennes fastighetsimperium här

Fakta: Vad vill du läsa om år 2023? Tipsa Hem & Hyra!
  • Utan tips från våra läsare har vi svårt att berätta om missförhållanden och avslöja felaktigheter. Vi har en centralredaktion i Stockholm och lokalredaktörer över hela landet.
  • Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.
  • Vi är noga med våra källor och tacksamma för alla som hör av sig.
  • Vi är vana vid att hantera känsliga ämnen och du kan vara anonym när du pratar med oss journalister. Vi talar inte om för någon vem du är om du inte vill det. Källskyddet är reglerat i grundlaget.
  • Som statligt eller kommunalt anställd har du i de allra flesta fall en lagstadgad rätt att dela uppgifter till en journalist.
Fakta: Vad är Hem & Hyra?

Hem & Hyra. Print och webb.

Hem & Hyra är tidningen och webbplatsen för dig som hyr din bostad eller är intresserad av boende ur ett konsumentperspektiv.  Hem & Hyra är Hyresgästföreningens medlemstidning, flerfaldigt prisad både med prestigefyllda Guldspaden och Tidskriftspriset. Oavsett publiceringsform är Hem & Hyras uppdrag detsamma, att utifrån journalistiska principer bevaka och granska Bostadssverige.

Hem & Hyra är ett magasin som kommer ut 8 ggr per år med en upplaga på cirka 540 000 exemplar per utgåva. På Hem & Hyras webbplats, hemhyra.se, hittar du de senaste bostadsnyheterna, testerna, tipsen för hyresgäster, svaren från juristen och mycket mera.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.