Annons

Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: ”Omedelbar brandrisk”

Leksand Redan 2018 ville värden vräka kvinnan. Då klarade hon sig, men nu gick det inte längre. Hon måste lämna lägenheten där golv och möbler varit fullständigt täckta av sopor.
Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.
Foto: Shutterstock/Hyresnämnden

Kvinnan, som bor på en ort i Leksands kommun, verkar under flera år ha vanvårdat sin lägenhet. Redan 2017 misstänkte hyresvärden att hennes lägenhet var en sanitär olägenhet. Då fick kvinnan hjälp av en granne att städa upp.

Året efter var det dags igen. Då började det lukta illa från lägenheten och hyresvärden gjorde flera försök att få komma in och inspektera bostaden. Men kvinnan lyckades på olika sätt förhindra hyresvärden att få tillträde till bostaden. Värden gick därför till hyresnämnden för att få henne vräkt.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Totalt kaos

Hyresnämnden avskrev dock ärendet eftersom hyresvärden inte följt alla rutiner för hur man ska begära tillträde till en hyresgästs hem.

Men i våras fattade hyresvärden nya misstankar och till slut lyckades man komma in i kvinnans lägenhet. I slutet av juni gick en vaktmästare samt företrädare från organisationen Fastighetsägarna in i bostaden. De möttes av en lägenhet i närmast totalt kaos – möbler och golv var helt täckta av sopor och diverse bråte.

Annons

Kvinnan uppmanades att städa lägenheten men vid kontrollbesöket 1,5 månad senare såg det lika illa ut. Bostaden hade inte blivit rengjord på mycket länge och den var så belamrad med skräp att det inte längre var praktiskt möjligt att vare sig dammsuga eller våttorka. Det fanns dessutom risk för både fuktskador plus en uppenbar och omedelbar brandrisk.

Läs ocksåJim och Annika har väntat på hjälp i sex år – nu ger de upp och flyttarJim Jansson och Annika Andersson
Lägenheten var så belamrad med sopor och bråte att det inte gick att dammsuga eller torka av ytor, enligt hyresvärden.

Medgav i princip

Det här gjorde att hyresvärden sade upp kvinnan och när hon vägrade att godta detta gick ärendet till hyresnämnden.

Kvinnan valde att inte vara med under sammanträdet, men via sitt ombud medgav hon i princip det hyresvärden påstod. Hon menade dock att sjukdom och ålder har gjort att städningen blivit eftersatt.

Hyresnämnden gick dock på hyresvärdens linje och kvinnan måste flytta från lägenheten senast den sista januari.

Annons
Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Finns en annan lägenhet

Kvinnan har haft kontakt med socialtjänsten som förklarat för henne att det finns en annan lägenhet hon kan flytta till.
– Det är en lägenhet som finns på samma ort där det också finns möjlighet att få stöd och hjälp med boendet, säger Tomas Lindblom, jurist på Hyresgästföreningen och kvinnans ombud.

Juristen Tomas Lindblom på Hyresgästföreningen
Tomas Lindblom, jurist på Hyresgästföreningen.

Han tillägger:
– Men socialtjänstlagen bygger på frivillighet så hon måste själv söka lägenheten. Det vet jag inte om hon har gjort.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.