Annons

Jim och Annika har väntat på hjälp i sex år – nu ger de upp och flyttar

Avesta ”Normalt kommer vi åtgärda din felanmälan inom 5 arbetsdagar.” Så står det på hyresvärden RM Byggs hemsida. Men Annika Andersson och Jim Jansson har väntat i sex år.
Jim Jansson och Annika Andersson
Foto: Mattias Frödén
Lägenheten som Jim Jansson och Annika Andersson bor i ska få ett nytt kök. Men paret väljer ändå att flytta. "Vi orkar inte bo kvar här längre", säger Annika.

Hösten 2016 flyttade Annika Andersson, sambon Jim Jansson och hans två söner in i fyrarummaren i det före detta äldreboendet i stadsdelen Skogsbo, Avesta.
– Lägenheten var sunkig och sliten redan när vi flyttade in. Och även om vi har tagit hand om den så har den förstås blivit än mer sliten med åren, berättar Annika.

Har fixat för egna pengar

Men någon hjälp med att åtgärda lägenhetens alla fel och brister har hon inte fått.

Trots löften om det.

Trots att hon ringt och felanmält saker i stort sett sedan familjen flyttade in.

Annika och Jim har själva målat och tapetserat om matplatsen och i vardagsrummet. För egna pengar. Det gör att lägenheten ändå ger ett ombonat intryck.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster
Tegelbitar har ramlat ner från skorstenen, köksluckor saknas och stenplattorna på uteplatsen ligger lösa.

Hänger på sniskan

Men – bristerna är många.

I badrummet hänger kommodens ena dörr på sniskan medan tröskeln är lös och dörren är skadad av fukt.

Annons

I köket har två köksluckor ramlat bort och golvbräderna i hallen är lösa. Köksfläktens stänkskydd hänger snett.

Läs ocksåJohannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärdEn ung kvinna med ett spädbarn i famnen står i ett kök i en lägenhet.

Frysen och kylskåpet blir rejält överhettade med jämna mellanrum.
– Då måste vi dra ur kontakten. Nu har jag väl släppt lite på kontrollen, men första tiden vi bodde här sov jag på en madrass på köksgolvet eftersom jag var så rädd för att det skulle börja brinna, säger Annika med ett snett leende.

Ena dörren på kommoden i badrummet är på väg att ramla bort.

Slog i bakhuvudet

På uteplatsen ligger stenplattorna lösa. Pojkarna, 12 och 13 år gamla, har ramlat där flera gånger, dock utan att slå sig alltför mycket. Då var det värre för grannen som slog i bakhuvudet efter att halkat på de lösa plattorna på sin uteplats.

Stenplattorna har Jim och Annika stagat upp med stenar som de tagit med från sommarstugan.
– Men en snickare som var här sa att man behövde gjuta en ny platta och göra om allting, säger Annika.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Förra året ramlade ett skåp ner från köksväggen, med dunder och brak. Det hade limmats upp istället för att fästas ordentligt med skruv.
– Grannen var nära att få det på sig, konstaterar Jim.

En ramp leder in till lägenhetens ingång. Rampen har Annika hållit fri från växtlighet trots att det inte är hennes uppgift. ”Och nu gör jag det inte längre”, säger hon. På taket har teglet fallit bort och en gammal presenning täcker hålet.

Strömförande kablar

Men värst var kanske eluttaget i köket. När det gick sönder i somras hängde strömförande kablar ut från uttaget. Värden skickade dit en hantverkare som – istället för ett doslock – silvertejpade upp en träbit över hålet.

Klossen över eluttaget.

Det var visserligen en tillfällig lösning under några dagar. Men redan dagen efter ramlade träbiten bort.
– Jims äldste son har flera diagnoser och bland annat har han väldigt svårt att låta bli saker som inte riktigt hör hemma i vardagen. När han fick syn på eluttaget hade vi fullt sjå att hålla honom därifrån.
– Och det spelar ingen roll att det bara var några dagar. Vi har barn och en sån här sak ska bara fixas på en gång, säger Annika.

Annons

Flera är missnöjda

Hon berättar att missnöjet är stort även bland hyresgäster i huslängan. Flera har flyttat och andra är på väg att göra det, enligt Annika.
– Jag har gått runt i området och pratat med grannarna och nästan alla är väldigt missnöjda.

Det är också den bild Hem & Hyra får efter att ha pratat flera hushåll i området. En granne berättar om hur det regnar in i köket när det kommer störtskurar medan en annan granne säger att nästan alla lägenheter har blottade elkablar i taket. Det senare gäller till exempel Annika och Jim.

Värden håller inte med

Richard Forslund, som är en av delägarna i RM Bygg, säger sig ha en helt annan bild.
– Nej, vad jag vet är det Annikas och ytterligare en lägenhet som vi har problem med, säger han.

Men Forslund beklagar att Annika och hennes familj inte har fått någon hjälp.
– Vi har haft en vaktmästare som varit tjänstledig i några år så vi har väl inget att skylla på egentligen. Men nu är vaktmästaren tillbaka igen, han jobbar en dag i veckan.

Annika och Jim kommer snart att flytta till en nyrustad lägenhet i Krylbo.

Flyttar till nyrustad lägenhet

Och faktum är att golven ska fixas och köksinredningen bytas ut. Men Annika och Jim har gett upp. I slutet av november flyttar de till en nyrustad lägenhet i stadsdelen Krylbo. Hyran är lite högre men det är det värt.
– Vi orkar inte bo kvar längre, säger Annika. Även om jag trivs jättebra i Skogsbo så ska det bli väldigt skönt att flytta.

Fakta: Du kan få ersättning för brister

• Anmäl skriftligt fel, brister och skador till din hyresvärd.
• Värden är skyldig att ersätta många saker, till exempel en trasig kyl, droppande kran eller ett trasigt element.
• I vissa fall kan du få nedsatt hyra. Men har du själv orsakat en skada kan du bli ersättningsskyldig.

Läs också Arga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungera Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år" Lägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.