Annons

Peter rökte inomhus i 20 år – striden om rekordkravet på 415 000 kronor är över

Malmö Tvårummaren var så rökskadad att hyresvärden tvingades sanera och helrenovera den. Sedan stämde värden den förra hyresgästen Peter Dahlberg på rekordhöga 415 000 kronor i tingsrätten. Nu är parterna överens. Men Peter är inte nöjd.
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.
Foto: Kristina Wahlgren
Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Två cigarettpaket om dagen satte spår i tvårummaren. En öppen balkongdörr och fläktar hjälpte inte för att hålla nikotin och rök borta. När Peter Dahlberg efter tjugo år flyttade ut var lägenheten helt inrökt. Det menade i alla fall hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö och en av landets största allmännyttor.

MKB genomförde av de mest omfattande röksaneringarna de gjort och helrenoverade lägenheten. Sedan krävde de Peter Dahlberg på hela kostnaden: 415 000 kronor. När han vägrade att betala den saftiga notan stämde MKB honom i tingsrätten.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

”Som att få ett bollträ i nacken”, sa Peter i samband med stämningen tidigare i år.

Men stämningen i tingsrätten ledde aldrig till någon huvudförhandling. Efter flera försök till förlikning är parterna nu till slut överens. Och summan är rejält bantad. MKB nöjer sig med en fjärdedel av det ursprungliga kravet på 415 000 kronor. Peter Dahlberg ska nu betala sin tidigare hyresvärd totalt 100 000 kronor, enligt överenskommelsen.

Peter Dahlberg
Peter Dahlberg, tidigare hyresgäst hos MKB. Han krävs på 415 000 kronor av värden.

– Jag är inte nöjd med förlikningen, säger Peter Dahlberg.

I övrigt vill han inte kommentera uppgörelsen ytterligare.

– Nu vill jag bara gå vidare och slippa dessa problem, säger han.

Började röka när han var elva år

Hem & Hyra har i flera artiklar berättat om Peter Dahlberg, 58, som började röka redan som elvaåring. Enligt honom kom fakturan med det höga beloppet som en chock. Under besiktningen av lägenheten, i samband med att han flyttade ut, talades det om summor mellan 15 000 och 25 000 kronor för att måla om och återställa lägenheten till en ny hyresgäst.

Under de tjugo år han bott i lägenheten hade värden aldrig renoverat eller utfört något underhåll, har han berättat. Peter Dahlberg har medgett att han har rökt inomhus men när han flyttade in fanns det inget rökförbud. Och inte heller när han flyttade ut. Hade han vetat att han skulle bli stämd på ett så högt belopp hade han själv renoverat lägenheten eller bett hyresvärden att göra det genom det hyressystem som MKB har haft med valfritt lägenhetsunderhåll.

Annons

– Självklart är ju att om jag haft information så hade jag ju haft flera val i att slippa vare sig 415 000 eller ens 100 000 som nu förlikningen blev, säger han.

Förändrad syn på rökning

Trots att hyresvärden MKB nu får mindre än en fjärdedel av den ursprungliga summan är Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB, nöjd med överenskommelsen med Peter Dahlberg.

Varför nöjde ni er med 100 000 kronor? Det är en mindre än en fjärdedel av den ursprungliga summan.
– Vi har gjort en samlad bedömning utifrån de handlingar vi har i ärendet. Och vi lyssnat på motparten och kommit fram till att det var ett rimligt belopp, säger Lars-Gunnar Larsson.

Men var det inte onödigt att kräva så stort belopp från början och stämma Peter i tingsrätten?
– Det är inte så man ska se det. Vi vet inte det här innan vi har påbörjat processen utan det är sådant som kommer fram under resans gång. Det har pågått en skriftväxling där vi har försökt bevisa vår ståndpunkt och Peter sin och sedan har vi insett att det fanns vissa svårigheter med att styrka vissa saker inför rätten.

Vad var det för svårigheter?
– Peter har bott i lägenheten i många år och synen på rökning har ändrats under tiden. Och sedan har han haft valfritt lägenhetsunderhåll. När man då kommer till domstolen och ska försöka förklara det på ett juridiskt korrekt sätt så kommer man fram till att det kanske är bättre att jobba för en förlikning.

Läs ocksåBodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronorMKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

I ljuset av det, skulle ni såhär i efterhand inte gjort något annorlunda?
Nej. Vi tror ju inte att vi hade kommit överens om något bättre om vi inte gått till rätten utan förhandla med Peter och hans ombud direkt, säger Lars-Gunnar Larsson.

MKB kräver en hyresgäst på 141 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.
MKB kräver en hyresgäst på 141 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.

MKB stämmer ytterligare hyresgäst

Peter Dahlberg är inte den enda hyresgästen som råkat ut för höga saneringskrav från MKB. Så sent som i förra veckan skrev Hem & Hyra om en hyresgäst i västra Malmö som anklagas för att ha rökt sönder sin tidigare lägenhet. Hon krävs på 141 000 kronor.

Kvinnan bodde i den nybyggda lägenheten i nio månader och säger att hon enbart rökt genom den öppna balkongdörren. Men MKB menar att hela lägenheten blivit rökskadad och stämmer henne på kostnaden för renoveringen.

Annons
Läs ocksåEfter rekordkravet – så slåss storrökaren Peter mot bostadsjätten: ”Rent bedrägeri”Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

– De väljer bara ut människor som de vill hugga efter. Jag hade bara bott där i nio månader och jag slarvade de sista månaderna och rökte inomhus med balkongdörren öppen. Det är tekniskt omöjligt att röka sönder en lägenhet på så kort tid, sa hyresgästen, som vill vara anonym, i samband med stämningen i tingsrätten.

Men MKB håller inte med kvinnan.

Kvinnan ni stämmer i tingsrätten hade inte ens bott där i ett år. Menar ni verkligen att man kan röka sönder en lägenhet på så kort tid?
– Enligt besiktningen så kan man uppenbarligen det. Lägenheten var helt nyproducerad när hon flyttade in, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.

Men hur kan det bli så dyrt på så kort tid?
– Ja, det var inte ett enskilt rum utan hela lägenheten som behövde saneras. Och rent generellt när det gäller återställning av skador så är priserna inte opåverkade av vad som händer i vår omvärld. Det har varit en markant prisökning.

LÄS ÄVEN: Från rökrutor på skolgården till rökförbud på balkongen – därför har synen på rökning ändrat så snabbt

Fakta: Ursprungskravet - det här ville Peters hyresvärd bland annat ha betalt för!

Samordning och möten: 4 635 kronor
Rivning, slipning och byte av samtliga golv samt asbestsanering: 33 625 kronor.
Nikotinsanering: 107 811 kronor.
Spärrmålning: 41 619 kronor.
Material nya golv, golvlister och golvsocklar samt arbetstid för golvbyte: 43 058 kronor.
Målning väggar samt köksstomme. Lagning puts och bredspackling: 60 129 kronor.
Sanering, spärrmålning och målning av köksskåp. Handtag och fönsterdetaljer. Arbetstid och material. Garderober, dörrar, bänkskivor, städskåp, beslag, dörrkarmar och hatthylla: 85 847 kronor.
Bredband, tv-uttag, nya lister och porttelefon. Tidigare inventarier byttes ut på grund av nikotinskadade: 9 581 kronor.

Fakta: Rökning i lägenheten - detta gäller!

Generellt sett är det tillåtet att röka i sin lägenhet. Det gäller även på balkongen. Men samtidigt får man inte störa sina grannar. Exakt var gränsen går är svårt att säga.

  • Även om det inte finns någon lag som förbjuder rökning på balkonger kan det vara klokt att undvika det i allt för stor utsträckning. I alla fall om du vill undvika konflikter med dina grannar. Hur som helst får man inte röka i så stor utsträckning att det stör grannarna.
  • Det finns undantag: bor du i ett så kallat allergihus gäller andra regler. Då kan det vara skäligt med ett rökförbud.
  • I många nybyggda lägenheter väljer hyresvärdarna att förbjuda rökning. Det är möjligt att värdarna har rätt att göra det. Men enligt Susanna Skogsberg, chefsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte prövats rättsligt. År 2016 slog hyresnämnden i Göteborg fast att rökning i normal omfattning ska anses vara tillåten i en lägenhet, även om det råder rökförbud i huset.
Läs också Lägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhus Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.