Annons

Topp 10: Här är Hem & Hyras mest lästa artiklar 2023

Nyheter Hyresåret 2023 präglades av rekordhöga krav från landets värdar. Men det var inte det enda som intresserade Hem & Hyras läsare. Här har du listan över våra mest lästa artiklar. Från väldigt liten vattenförbrukning till en tokhög andrahandshyra och ett miljonkök med oanade följder.
Tidningsklipp från Hem & Hyras mest lästa artiklar 2023.

1. Anklagas för att använda för lite varmvatten – sägs upp: ”Men jag bor här”

Vattenkran och översiktsbild på Västra hamnen i Malmö.

Hyran blev betald men bostaden är övergiven. Den slutsatsen drog hyresvärden efter en kontroll av vattenförbrukningen som visade att hyresgästen inte hade använt något varmvatten på två år. Värden ville riva hyreskontraktet, men hyresgästen var oförstående.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Här kan du läsa hela artikeln

2. Leo betalar 90 000 i andrahandshyra för trerummare – kräver tillbaka 273 000

Hyresgästen Leo Giertz på sin balkong.
Hyran för trerummaren är riktigt saftig. Andrahandshyresgästen Leo Giertz krävde tillbaka överhyra.

Leo Giertz betalade rekordhöga 90 000 kronor i månaden för sin andrahandstrea med stor takterrass. Hyresvärden var ett mellanhandsföretag och Leo krävde tillbaka 273 036 kronor i överhyra av värden. Han ville också att den skyhöga hyran skulle sänkas.

Här kan du läsa hela artikeln

Läs ocksåTopp 10: Här är årets mest lästa artiklarKlipp från artiklar och en man som läser i mobilen.

3. Domare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden

Sopberg i en hyreslägenhet i Stockholm.
Bilderna i hyresnämnden visade stora sopberg och en vattenskada i köket.

En rejäl vattenskada, rum som var fyllda av skräp och ett berg av bag-in-box-kartonger. När hyresvärden upptäckte hur domaren hade vanvårdat sin lägenhet satte värden stopp för domarens långt gångna lägenhetsbyte. Domarens nästa drag: att stämma hyresvärden.

Här kan du läsa hela artikeln

4. Efter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: ”Det var min enda utväg”

En medelålders man i ett snölandskap utanför en hemmasnickrad variant av koja.
Två rum med kokvrå. Amir byggde en koja av material han hittat och köpt.

Amir hade jobb, bil och gymkort. Men hans hem var av papp och plywood, en koja mitt i skogen utan el och vatten. Kojan som varit hans tillflykt i åtta år skulle jämnas med marken.

Här kan du läsa hela artikeln

5. Hyresvärden slängde Peters alla saker: ”Min pensionärsdröm har gått i kras”

Hyresgästen Peter Walteus som förlorade alla sina saker i källarförrådet och en skylt på Trelleborgshem.
Trelleborgshem bröt upp och tömde Peter Walteus källarförråd.

Minnen och saker från ett helt liv försvann när hyresvärden bröt upp och tömde Peter Walteus källarförråd. Värst var de ovärderliga delarna till en veteranbil. ”Det är en stor sorg”, sa Peter ,som stämde det kommunala bostadsbolaget i Trelleborg på 151 000 kronor.

Här kan du läsa hela artikeln

Annons
Läs ocksåBandylöner och hotad man: mest lästa Gävleborgsnyheterna 2019

6. Trots tusenlappar i sänkt hyra: ”Vi vill bara härifrån”

En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.
Joakim Johansson bor i en av Heimstadens nybyggda lägenheter på norra Kajen i Sundsvall. Men inte så länge till.

Mitt i vågen av rekordhöjningar gick Heimstaden mot strömmen och ett hundratal hushåll i Sundsvall fick kraftigt sänkta hyror. Men 2 800 kronor lägre hyra var inte nog för att få familjen Iversen och Johansson att stanna.

Här kan du läsa hela artikeln

7. Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom

Hyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.
Hyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

Bluffsajter stal Jonas Hultströms Blocket-annons. Sedan använde hyresvärden fejkannonserna som bevis i hyresnämnden, där Jonas riskerade att förlora sin lägenhet.

Här kan du läsa hela artikeln

8. Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

Ulf och Charlotta Håkansson i sitt kök som de själva renoverat för miljonbelopp.
Ulf och Charlotta Håkansson menar att det går att stamrenovera deras kök utan att riva ut allting. Men värden Stadsholmen vill byta ut hela köket.

Paret Håkansson renoverade köket i sin hyresrätt på Södermalm. För en miljon kronor. Och de betalade själva. Nu riskerar de att allt gå förlorat. Värden vill riva ut det. ”Det blir sämre standard och sämre planering. Hela köket blir sämre,” säger Charlotta Håkansson.

Här kan du läsa hela artikeln

9. Värden vill vräka för vanvård – ifrågasatta bilder blir bevisning

En tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".
”Badrummet är fyllt med sanitets- och avföringspåsar”, berättar hyresvärdens jurist som vill riva kontraktet på grund av vanvård. Men hyresrådet undrar varifrån bilderna egentligen kommer.

Bilderna visar golv täckta av vinboxar och en genomsmutsig säng. Hyresgästen hade vanvårdat lägenheten, menade hyresvärden som ville riva kontraktet. Men värden ville inte berätta vem som har tagit bilderna – vilket fick hyresnämndens ordförande att reagera.

Här kan du läsa hela artikeln

10. Totalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronor

En sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.

På mindre än ett halvår vanvårdade hyresgästen enrummaren så mycket att värden blev tvungen att helrenovera lägenheten. Hyresvärden MKB i Malmö stämde mannen på hela beloppet: totalt 223 000 kronor.

Annons

Här kan du läsa hela artikeln

Blockuthyrningens baksida. Tania står framför sin dörr. Grannens dörr är nästan uppbruten.
Tania Kashkol och hennes grannar tvingades flytta med kort varsel i den uppmärksammade massvräkningen i Stockholm.

Granskningar att minnas

Det var listan på artiklar som nått ut till allra flest Hem & Hyra-läsare under året som gick. Samtidigt finns det fler nyheter och reportage som har fängslat läsarna. Hem & Hyra var till exempel först med att undersöka de möjliga konsekvenserna av en tuffare lagstiftning som vållat stor debatt under året. Det handlar om hur hela familjer kan bli tvungna att flytta om något av barnen begår brott, en het politisk fråga.

Hem & Hyra gick också till botten med en osannolik massvräkning i Stockholm där 100 hyresgäster blev vräkta via lappar i trapphuset. Granskningen visade bland annat vilka oerhörda problem som kan uppstå vid blockuthyrning. Hyresvärden hade hyrt lägenheterna i tredje led och fick inte hyra ut till privatpersoner. Det slutade med att vd:n för Svenska Nyttobostäder fick avgå.

System som fallerar och ”hjälp” till utsatta

I granskningen ”Nätbedragarna” agerade Hem & Hyras reporter bostadssökande och kunde avslöja hur bedragare arbetar för att lura folk genom avancerade kopior av sajter som Airbnb och Tripadvisor. Det samma sker i grupper på Facebook, där bluffare lurar folk på bankuppgifter för att länsa deras konton.

Och trodde du kanske att socialen var det sista skyddsnätet för den som inte klarar av att betala hyran själv? Det är tanken, men systemet fallerar. I Göteborg har socialtjänsten missat att betala in hyran i tid fyrtio gånger på bara några år, visar en annan granskning som fått stort genomslag. En barnfamilj i södra Stockholm var nära att bli vräkt efter att socialen hade glömt deras ansökan i ett aktskåp.

Med hjälp av offentlig statistik, koordinater till närmare 900 hyreskontrakt och ett digitalt kartprogram kunde Hem & Hyra under året även avslöja var kommuner i mellansverige placerar personer med sociala kontrakt. Tanken är att samhällets mest utsatta ska få hjälp. I stället dumpas de i klump i socialt utsatta områden.

Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.
Kristoffer Persson, bor hos Svedalahem i Skåne. Han fick en av landets högsta hyreshöjningar 2023.

Hyresåret 2023 – inte som något annat år

Historiskt höga krav och rekordmånga strandningar. Hyresåret var präglat av ovanligt tuffa förhandlingar och slutade med århundradets högsta hyreshöjningar. Vi träffade Kristoffer Persson i Svedala som fick en av de högsta, långt över snittet på 4,12 procent. I Malmö rundade fyra hyresjättar förhandlingssystemet och höjde hyran utan att den var förhandlad vilket drabbade bland annat Tobias Lohse.

Som om det inte räckte med de högsta hyreshöjningarna på tre decennier så fortsatte landets politiker att mjölka de kommunala bostadsbolagen på pengar. 101 av landets kommuner tog tillsammans ut 650 miljoner kronor ur bostadsbolagen, visade vår granskning. Vem som var värst? Totalt sett var det Stångåstaden i Linköping som fick betala mest till sina ägare: drygt 108 miljoner kronor.

Med den nätta summan sätter vi punkt för 2023. Vad som kommer att prägla nästa hyresår återstår att se, men vi har en teori. Det kan du läsa om här.

Fakta: Vad vill du läsa 2024? Tipsa Hem & Hyra!
  • Utan tips från våra läsare har vi svårt att berätta om missförhållanden och avslöja felaktigheter. Vi har en centralredaktion i Stockholm och lokalredaktörer över hela landet.
  • Här hittar du alla våra kontaktuppgifter.
  • Vi är noga med våra källor och tacksamma för alla som hör av sig.
  • Vi är vana vid att hantera känsliga ämnen och du kan vara anonym när du pratar med oss journalister. Vi talar inte om för någon vem du är om du inte vill det. Källskyddet är reglerat i grundlagen.
  • Som statligt eller kommunalt anställd har du i de allra flesta fall en lagstadgad rätt att dela uppgifter till en journalist.
Fakta: Vad är Hem & Hyra?

Hem & Hyra, print och sajten.

Hem & Hyra är tidningen och webbplatsen för dig som hyr din bostad eller är intresserad av boende ur ett konsumentperspektiv. Hem & Hyra är Hyresgästföreningens medlemstidning, flerfaldigt prisad både med prestigefyllda Guldspaden och Tidskriftspriset. Oavsett publiceringsform är Hem & Hyras uppdrag detsamma, att utifrån journalistiska principer bevaka och granska Bostadssverige.

Hem & Hyra är ett magasin som kommer ut 8 ggr per år med en upplaga på cirka 540 000 exemplar per utgåva. På Hem & Hyras webbplats, hemhyra.se, hittar du de senaste bostadsnyheterna, testerna, tipsen för hyresgäster, svaren från juristen och mycket mera.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.