HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bandylöner och hotad man: mest lästa Gävleborgsnyheterna 2019

Gävleborg Hyrespengar till bandylöner, en sparkad vd i Söderhamn och en impopulär man i Gävle. Det var några av de Gävleborgsnyheter som flest ville läsa om på hemhyra.se under det gångna året. Ett mer udda ämne som lockade var misstänkt matlagning i en tvättstuga. Här är de tio mest lästa artiklarna 2019:
Foto: Hanna Wanke (creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)/privat/Mats Jonsson
Hyrespengar till SAIK:s löner, engagemang mot otryggheten i Friggesund och matlagning i tvättstugan var tre ämnen som många ville läsa om på Hem & Hyras Gävleborgswebb under 2019.

1. Bandyklubbs höga löner nu hyresgästernas problem
Sandvikens AIK räddades från konkurs av kommunen – vilket indirekt betydde att hyresgäster hos Sandvikenhus fick vara med och betala för att bandyklubben levt över sina tillgångar. Det berättade vi om i april i den allra mest läsa Gävleborgsnyheten som publicerades under 2019.

 

2. Hyresgäster får rätt till kraftiga hyressänkningar i historisk dom
Näst mest läst under året på Hem & Hyras Gävleborgswebb var fallet där Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, som ombud för 61 hyresgäster, lyckats få igenom krav på kraftigt sänkta hyror i både hyresnämnden och hovrätten. Hyresgästerna som får sänka hyror bor i Uppsala, men hovrättens beslut kan få betydelse för hyresgäster i hela landet som bor i nyproduktion med oförhandlade hyror. Det skrev vi om i början av december.

 

3. Är han Gävles mest hatade man?
Roberth Krantz arbetar på Gavlegårdarna med vräkningar och bostadsbyten. ”När mitt telefonnummer var offentligt ringde det ibland människor på nätterna och sa att de skulle skicka Hells Angels på mig. Men det är bara ett fåtal som har hotat, andra gråter eller skäller”, berättade han i en intervju som publicerades på hemhyra.se i januari och blev den tredje mest lästa lokala artikeln under året.

 

4. Sparkad vd går med miljonersättning
Faxeholmens vd Gabriel Larsson fick sparken efter att helahalsingland.se avslöjat att han hade sålt bolagets bilar billigt till sig själv, sin pappa och bekanta. Trots att han hade misskött sig fick han behålla sin lön under den tolv månader långa uppsägningstiden. Det skrev vi om i juli.

 

Carolina Karlssons ettåriga dotter hittade en använd kanyl i ett plaströr i sandlådan på Ehingervägen i Friggesund. Händelsen fick Carolina och hyresgästen Tommy Halvarsson att tillsammans med andra berörda ta initiativ till ett byamöte för att komma till rätta med den ökade otryggheten i Friggesund.

5. Friggesundsbor ordnar byamöte mot otryggheten
Den femte mest lästa Gävleborgsnyheten under året handlade om de Friggsundsbor som tröttnat på den ökade otryggheten på orten, inte minst i områden med hyresrätter. I slutet av oktober berättade de om sina upplevelser och om det byamöte de skulle ordna i november för att hitta lösningar på problemen.
 

I torkskåpet hittades en plåt full med mat. Bilden är arrangerad.

6. Lagade mat i tvättstugan
En händelse av det mer udda slaget har också letat sig in på listan över mest lästa artiklar: en hyresgäst hos Sandvikenhus hittade en plåt med något som såg ut som en stor omelett i torkskåpet i den gemensamma tvättstugan. Det skrev vi om i januari.
 

7. Kränkt hyresgäst kräver skadestånd
Gavlegårdarna tyckte att en hyresgäst flyttstädat dåligt och krävde på felaktiga grunder att han skulle betala 1500 kronor. Det gjorde honom så kränkt att han ville ha 80 000 kronor i skadestånd. Det berättade vi om i oktober.

 

8. Ovanligt med bostadsgaranti för studenter
Gävle hör till ett allt mindre antal orter som erbjuder bostadsgaranti för högskolestudenter. Det stora utbudet på studentbostäder gör att det sällan är någon student som behöver använda sig av garantin. Det skrev vi om inför höstterminsstarten i augusti.
 

De kommunala bolagen i de grönmarkerade kommunerna har infört systematisk hyres­sättning. De nya hyrorna fasas ofta in under flera år efter starten. De gulmarkerade bolagen har påbörjat samtal om hur de kan införa systemet. Ytterligare ett flertal bolag i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län, och Roslags­bostäder i Norrtälje, har visat intresse för systematisk hyressättning (se artikeln). Uppgifterna kommer från Hyres­gäst­föreningen (augusti 2019).

9. Systematisk hyressättning breder ut sig i Mellansverige
I september publicerade vi en kartläggning över vilka kommunala bostadsbolag i Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län som infört systematisk hyressättning. I Gävleborg handlade det om fyra bolag, och ytterligare två hade visat intresse för det. Systematisk hyressättning är enligt vissa ett sätt att motverka marknadshyror, medan andra anser att det är ett steg i riktning mot marknadshyror.
 

10. Bedragare i farten – så gör du när ”värden” ringer på
I början av året kom rapporter om bedrägeriförsök där personer ringde på hos hyresgäster och utgav sig för att vara representanter för hyresvärden. I Sandviken påstod sig några vara ute för att kontrollera brandsäkerheten och i Hofors för att kontrollera elementen. ”Kräv alltid legitimation innan du släpper in någon okänd. Blir du ändå osäker – be personen vänta utanför medan du ringer hyresvärden och kontrollerar”, tipsade polisen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.