HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Topplöner och fallskärmar inom Hyresgästföreningen

Nyheter ​Även Hyresgästföreningens förbundschef Jan Johnsson hör till de bäst betalda inom den ideella sektorn i Sverige. Både han och Barbro Engman kan dessutom få avgångsvederlag värda över två miljoner kronor var.
I går kunde Hem & Hyra berätta att Barbro Engman har en månadslön på ”runt 100 000 kronor”. Därmed placerar hon sig bland de högst avlönade ordförandena i landets största ideella organisationer, enligt en undersökning som Kyrkans tidning har gjort.
Nu väljer Hyresgästföreningen att för fösta gången lämna ut de exakta löneuppgifterna för de två topparna. Då visar det sig att Barbro Engmans lön låg på drygt 106 000 kronor i månaden i fjol.
Förbundschef Jan Johnsson har 103 000 kronor i månadslön och kvalar därmed in som femma i organisationschefernas löneliga i Kyrkans tidning.
– Visst är det en bra lön. Men innan jag började här hade jag också en lön på den nivån. Det var väl naturligt att erbjuda mig motsvarande, så att jag inte behövde sänka lönen, säger han.
För ytterligare frågor om lönenivåerna hänvisar både Jan Johnsson och Barbro Engman till ordföranden i förbundsstyrelsens arbetsgivargrupp, Hans Eklund. 
Han tycker inte det är självklart att jämföra Hyresgästföreningen med andra ideella organisationer. Snarare sneglar man mot fackförbunden. Där är visserligen lönerna kanske inte lika höga, men alla sidouppdrag gör att flera av topparna har inkomster långt över 100 000 kronor i månaden.
– Vi har en verksamhet som är otroligt viktig för 1,5 miljoner hyresgäster. Hyran är för många den största utgiften och om vi förhandlar på ett bra sätt kan det betyda mer för deras ekonomi än löneförhandlingarna, säger Hans Eklund.
Samtidigt är månadslöner över 100 000 kronor väldigt mycket för de flesta av Hyresgästföreningens medlemmar, medger han.
– Det är klart att det är väldigt, väldigt högt för de flesta. Men jag tror också att medlemmarna vill ha de bästa företrädarna och då behöver man ha ungefär en sådan lönenivå.
För både Barbro Engman och Jan Johnsson gäller att de kan få ut 90 procent av lönen i två år om de inte har fortsatt förtroende och inte vill arbeta vidare inom Hyresgästföreningen.
– Den ersättningen är relaterad till att det är ett tidsbegränsat arbete. Jag har ett förordnande på fem år. Sedan kan det vara slut, säger Jan Johnsson.  
 
 •  

  Fakta: V-riksdagsman till hyresgästtoppen

  Fakta/löner och villkor
  Hem & Hyra har tagit del av Barbro Engmans och Jan Johnssons löner och villkor, som för första gången kommer att preciseras i Hyresgästföreningens årsredovisning för 2009:
  Barbro Engman har en månadslön på cirka 106 000 kronor.
  Om hennes uppdrag upphör i förtid eller hon inte väljs för en ny mandatperiod ska hon erbjudas andra, skäliga arbetsuppgifter inom Riksförbundet.
  Väljer hon i stället att lämna riksförbundet kan hon få 90 procent av lönen i två år. Om hon får nytt arbete eller uppdrag minskar ersättningen från Hyresgästföreningen. Hon omfattas inte av trygghetsavtalet som gäller övriga anställda.
  Jan Johnsson har en månadslön på cirka 103 000 kronor.
  Han har ett femårsförordnande som förbundschef. Om det bryts, eller inte förlängs, ska han erbjudas andra arbetsuppgifter.
  Väljer han att inte anta de arbetsuppgifterna har han rätt till 90 procent av lönen under två år.
  Pensionsvillkoren för båda två motsvarar de som övriga anställda i Hyresgästföreningen har.

  Läs också Fotboll för ett tryggare Öxnehaga Heimstaden: Man drar alla över en kam Ny rapport: Pyramidspel med lägenhetsrenoveringar Förhandlingarna klara – hyrorna steg med 2 procent Lägre hyra när soporna sorteras - Höganäs kan ha hittat lösningen

  Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.