HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Törebodabostäder står för högsta kravet – i procent

Töreboda Det kommunala bostadsbolaget i Töreboda vill höja hyran med 155 kronor per lägenhet nästa år. Oavsett storlek. Det innebär en höjning med över 9 procent för de minsta lägenheterna.

Vanligast är att bostadsbolagen tar initiativ till hyresförhandling genom ett yrkande. Yrkandet är ett krav på höjd hyra som oftast presenteras i procent. Men hos Törebodabostäder vill man höja hyran lika mycket för alla hyresgäster, oavsett hur stor lägenhet eller hyra de har idag. 

Det innebär att bolagets krav på 155 kronor mer i månaden per lägenhet ger en stor skillnad i procentsats. Enligt Hyresgästföreningens beräkning blir hyreshöjningen 1,6 procent för dem med störst lägenhet och 9,7 procent för dem med minst. Sett till procent är i så fall Törebodabostäders krav det högsta i landet just nu. 
– Redan från 1,6 procent är det ett högt yrkande sett till det gynnsamma ekonomiska läget med sjunkande räntenivåer och en nästan obefintlig inflation, säger Håkan Skött, förhandlare på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

Vd på Törebodabostäder, Dan Harryzon, vill egentligen inte kommentera en pågående förhandling men förklarar ändå tanken med att ha ett yrkande som är detsamma för alla lägenheter.
– Vi har många små lägenheter och väldigt få stora. Och för oss är kostnaden detsamma att renovera ett kök eller ett badrum oavsett om det är en stor lägenhet eller en liten.

Men i förhållande till den hyra som är idag så blir ju ökningen större i de små lägenheterna. Är det så att ni tycker att de hyrorna behöver höjas mer?
– Ja, så är det. Vi gjorde på precis samma sätt förra året och då kom vi överens med Hyresgästföreningen om det. Så det här är inga nyheter, säger Dan Harryzon.

På torsdag startar förhandlingen.

Läs ocksåAvbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Fler yrkanden från värdar i Västra Götaland kan du hitta här.

Läs också Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv Göteborgsvärdar vill höja hyran med flera hundralappar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.