Annons

Sparkades från Mariehus – Gör vd-comeback i Töreboda

Töreboda Stefan Rånes sparkades från posten som vd för Mariehus. Nu blir han vd för Törebodabostäder. "Den här gången har jag skriftligt på att jag kan fortsätta med min konsultverksamhet", säger han. 
Efter att ha sparkats från Mariehus blir nu Stefan Rånes vd för Törebodas kommunala bostadsbolag Törebodabostäder.
Foto: Minna Ulin / Kajsa Wedberg
Efter att ha sparkats från Mariehus blir nu Stefan Rånes vd för Törebodas kommunala bostadsbolag Törebodabostäder.

Törebodabostäder har fått en ny vd. Detta sedan Dan Harryzon, som varit bolagets vd, fyllt 65 och bestämt sig för att trappa ner.

– Dan Harryzon kommer att jobba kvar på Töreboda kommun men vi behövde söka oss en ny vd, säger bolagsstyrelsens ordförande Göran Johansson (C).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jakten inleddes i december, en annons lades ut och sedan gick det fort. Redan i dag började Stefan Rånes som vd.

– Stefan Rånes har gedigen erfarenhet av fastighets- och hyresbranschen. Han har varit vd för Centrumbostäder i Skara i elva år och för Mariehus i tre år. Ingen annan sökande hade bättre meriter än så, säger Göran Johansson.

Efter att styrelsen bestämt sig tillfrågades bolagets ägare, Töreboda kommun. Och när även kommunen sagt ja informerades personalen.

Läs ocksåSparkad kommunal bostads-vd förlorade i skiljenämnd – tvingas betala drygt en miljon kronorMariehus, skylt

– Vi är väldigt nöjda med rekryteringen och att det hela gick att lösa så snabbt, säger Göran Johansson.

Annons

Stefan Rånes skapade rubriker när han, sommaren 2022, fick sparken från posten som vd för Mariehus. Orsaken var att han brutit mot sitt anställningsavtal. Ett avtal som sa att han skulle anmäla eventuella bisysslor och få dem godkända av Mariehus styrelse. Själv menade Rånes att hans konsultverksamhet varit allmänt känd och att han haft en muntlig överenskommelse med Mariehus styrelseordförande om att det var okej.

– Men, eftersom jag inte hade skriftligt på det så fick jag gå, säger Stefan Rånäs.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna"Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.

Hur blir det med bisysslorna framöver? 

– Jag driver fortfarande ett konsultföretag inom fastighetsbranschen tillsammans med min fru, min bror och hans fru. Och jag kommer att fortsätta ta konsultuppdrag. Men nu står detta tydligt i mitt anställningskontrakt att detta är okej. Så länge det inte konkurrerar med Törebodabostäders intressen, säger Stefan Rånes.

Törebodabostäder har i dag 348 lägenheter. Enligt Göran Johansson kräver bolaget en vd-tjänst på 60 procent eller tre arbetsdagar i veckan.

Annons

– Det ger Stefan Rånes möjlighet att åta sig andra uppdrag, även om han är förstås är Törebodabostäders vd dygnet runt, säger Göran Johansson.

Stefan Rånes säger att han ser fram emot att få använda sin kompetens och erfarenhet inom Törebodabostäder. På frågan om hur han ser på bolagets framtid svarar han så här:

– Jag har inte hunnit sätta mig in i allt ännu. Men jag vet att det finns renoveringsbehov. Och att kommunen har en vision om att växa. Det ska ju byggas en batterifabrik bara tolv minuters bilfärd från Töreboda, så behovet av arbetskraft och bostäder lär ju växa.

Läs också Höjda hyror i Skaraborg Törebodabostäder står för högsta kravet – i procent Vindsförråd i Töreboda blev eftertraktade lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.