Annons

Totalrenovering av Kronprinsen i Malmö försenad

Malmö I början av 2019 skulle en omfattande renovering av ett av Malmös främsta landmärken - Kronprinsen - dra igång. Men arbetet inleds tidigast till hösten.
Foto: Anders Högmark
Hem & Hyra träffade hyresgästen Karl Helgesson i slutet av sommaren. Då var det inte själva renoveringen som oroade honom utan risken för hyreshöjningar. Men Akelius lovade då att de planerade renoveringarna inte ska leda till högre hyra.

Som Hem & Hyra skrivit skulle arbetet med Kronprinsen skulle dragit igång under årets första månader. Men själva projekteringen av den stora renoveringen drar ut på tiden och först till hösten räknar Akelius med att själva renoveringen påbörjas.

Arbetsgruppen, som består av personal från Akelius och NCC, arbetar för fullt med att ta fram förslag på hur fasadrenoveringen ska gå till. Renoveringen är omfattande och komplicerad. Det handlar om 1,9 miljoner mosaikplattor och husets höjd, med 27 våningar, försvårar arbetet. Redan nu står byggställningar på plats längs med Regementsgatan och inne på gården som skydd för fallande mosaikplattor. Under en inspektion av fasaden i somras knackades dock alla lösa delar bort för att förhindra olyckor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Det är inte enbart fasaden som ska renoveras. Även tak, fönster och balkonger kommer att göras vid under den omfattande renoveringen av huset.

– Det är ett högt hus med en komplex fasad. Det handlar inte bara om att hitta rätt mosaik utan det är ett stort projekt och vi vill att det ska bli rätt. Fasaden ska hålla i många år till, säger Mikael Ahlborn, Malmöchef på Akelius.

Annons

Efter projekteringen är klar ska byggprojektet upphandlas och först till hösten räknar Mikael Ahlborn  därför med att själva renoveringen dra igång. Renoveringen omfattar även stambyten. Som Hem & Hyra tidigare berättat tror Akelius att hyresgästerna ska kunna bo kvar i huset under renoveringen. Men ombyggnationerna kan ta upp till två år och störningar på grund av renoveringen kan innebära ekonomisk kompensation för drabbade hyresgäster. Hyresgästföreningen rekommenderar hyresgästerna att föra dagbok över störningarna.

730 lägenheter omfattas av stambytena och 1,9 miljoner mosaikplattor ska bytas ut.

Hyresgästföreningen tagit fram ett beräkningsunderlag som fastighetsägarna, enligt Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen, ”brukar följa hyfsat”, och som tar hänsyn till hur länge hyresgästen får stå ut med bristen. Ett kök eller badrum som inte går att använda alls kan ge 40 procents hyresnedsättning, och avstängt vatten ännu mer. Försämrad utsikt ger dock i de flesta fall inte ger upphov till nån kompensation.

Annons
Fakta: Renvering i två delar - inne och ute
  1. I fasadrenoveringen av Kronprinsen ingår även renovering av tak, fönster och balkonger.
  2. Den inre renoveringen består dels av byte av tappvattenledningar, dels relining av avloppsledningar.
Läs också Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Oro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem Trots hyresgästernas protester – hyrorna kan höjas 61 procent Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen Hyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.