HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trångboddhet i Vivalla kräver nya lösningar

Örebro Trots att inte en enda ny lägenhet byggts i Vivalla i Örebro har stadsdelens befolkningsantal ökat på bara några år. Det har fått Öbo att genomföra en utredning om trångboddhet.

Vivallas befolkningsantal antas ha ökat från 7000 till 10 000 på bara några år, enligt SVT:s Tvärsnytt. Detta trots att inte en enda ny lägenhet har byggts i området. 

I stället bor människor trängre. Det kan röra sig om generationsboende, stora familjer i små lägenheter eller om flera familjer som delar på en bostad.

Läs ocksåPsykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter”Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.

– Det ger ökat slitage på lägenheterna men framförallt innebär det problem för dem som tvingas bo så här. Det kan vara barn som har svårt att få vara ifred och göra läxor, som inte kan sova när de behöver eller tvingas äta i skift. Det här gör att ungdomar inte kan ta hem vänner och sitta och umgås utan får söka sig utanför hemmet vilket kan skapa oro i området, säger Cecilia Svedin som är affärsutvecklare på Örebrobostäder till Hem & Hyra.

Under närmare ett och ett halvt år har Cecilia Svedin arbetat med en utredning som både visar på problemen med trångboddheten men också eventuella lösningar.

– Man måste vrida och vända för att se vilka konsekvenser lösningarna har för andra grupper eller för samhället. Men några av lösningarna vi tittat på är att till exempel bygga om vindar till smålägenheter, bygga om två mindre lägenheter till en stor och att hitta lösningar för generationsboende.

Läs ocksåCasper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemmaPappa Anders inne i sonen Casper Sördéns rum. "Det är frustrerande för vi vill ju att barnen ska kunna vara självgående. Att flytta är ett sätt att klippa navelsträngen", säger Anders.

Att bygga om vindar har Öbo redan inlett. Det är ett sätt att få fram små lägenheter.

– Det byggs studentlägenheter – men alla ungdomar kommer inte studera på universitetet men är fortfarande i behov av att flytta hemifrån. I dag kan en ung vuxen få bo kvar hos föräldrarna på grund av bostadsbristen.

Generationsboende har man ännu inga lösningar för än, det är dock en företeelse att ta hänsyn till och se om man kan hitta nya möjliga lösningar framöver.

Läs ocksåVillabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i VivallaTandsköterskan Ailina i vit rock. Hon ler och tittar in i kameran. Miljön är ett behandlingsrum på Folktandvården.

– Vi har inte sett behovet förrän nu. Det är kanske en kulturfråga, vi är vana vid att man sätter gamla mamma på ett hem när hon inte klarar sig. Så gör man inte i alla kulturer utan där tar man själv hand om föräldrarna när de blivit gamla. Och kanske är det något som vi kommer se mer av eftersom det finns ont om platser inom äldrevården i dag, resonerar Cecilia Svedin.

Utredningen har fler förslag men de är än så länge inte offentliga utan klassas som arbetsmaterial, eftersom andra parter än Öbo är inblandade i dem och ska få säga sitt. 

Läs också Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.