Annons

Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Årjäng Påverkad av alkohol och droger trängde sig mannen in hos grannen. Men den äldre kvinnan tog mannen i kragen och kastade ut honom. Nu döms han för hemfridsbrott och ofredande.
Silhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.
Foto: Getty/Tommy Andersson
Värmlands tingsrätt dömde i slutet av februari Årjängsbon till skyddstillsyn för brotten han begått.

Kvinnan låg och sov när hon hörde att det bankade och bultade på ytterdörren till hennes lägenhet i hyreshuset i Årjäng. Hon trodde att det var någon som behövde hjälp och struntade därför i att kolla i dörrögat innan hon öppnade.

Utanför stod två okända män varav en hade nycklar i handen och hävdade att han bodde där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Det gör du inte” svarade kvinnan och uppmanade mannen att läsa namnet på dörren. Hon trodde att han hade gått till fel lägenhet och försökte förklara det för honom.

Men mannen, som var svart i ögonen och uppenbart påverkad, skrek ”flytta på dig kärring” och trängde sig in i bostaden.

Tog tag i kragen

Samtidigt slog han ut med armen och träffade kvinnan i bröstet. Hon vacklade till och det gjorde ont, även om det snabbt gick över.

Och i stället för att bli rädd så blev den äldre kvinnan förbannad. Hon gick efter den betydligt större mannen, tog tag i hans krage och ledde ut honom från lägenheten. Fortfarande arg men samtidigt skärrad stängde hon igen dörren och efter att ha sovit på saken beslutade hon sig för att polisanmäla händelsen.

Annons

Med hjälp av en anställd på bostadsbolaget som hon hyr av kunde mannens identitet fastställas. Det visade sig vara en man som bodde i en lägenhet i uppgången bredvid kvinnan.

Senare kom också rädslan. Hon vågade inte gå ner i källaren på flera veckor men bestämde sig ändå för att händelsen inte skulle få påverka hennes liv.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

Gick in i fel port

Det här kan man läsa i polisens förundersökning som blev offentlig när mannen senare åtalades vid Värmlands tingsrätt för hemfridsbrott och ofredande.

Under rättegången förklarade Årjängsbon att han inte mindes något av händelsen eftersom han druckit och tagit droger. Men han tillade att det kan vara så att han helt enkelt hade gått in i fel port.

Till saken hör att mannens och grannkvinnans lägenheter har placeringar som motsvarar varandra i de olika trappuppgångarna.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Borde ha insett

Tingsrätten ifrågasätter inte att mannen faktiskt råkade gå fel. Och för att kunna döma någon för hemfridsbrott och ofredande krävs det att man agerat med flit.

Annons

Nu fälls mannen ändå för brotten. Domstolen anser att Årjängsbon borde ha insett att han var i fel lägenhet när kvinnan öppnade dörren och tydligt förklarade att han inte var välkommen.

Kvinnans berättelse stöddes dessutom av två grannar som blev vittnen till händelsen i december 2022.

Får skadestånd

Tingsrätten dömer mannen till skyddstillsyn med tillhörande behandling för sitt alkoholmissbruk. Han ska dessutom betala 10 000 kronor i skadestånd till grannkvinnan.

I domen ingår även två fall av ringa stöld.

Läs också Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.