Annons

Tre bolag klarar kvinnorepresentation

Gävleborg Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, vill att andelen kvinnor i styrelserna i kommunernas bostadsbolag ska vara 40-60 procent. I Gävleborgs län når tre av bolagen upp till det, Gavlegårdarna, Ljusdalshem och Sandvikenhus.

I somras skrev Sabo, allmännyttans organisation, brev till alla landets kommuner och uppmanade dem att se till att fler kvinnor valdes in i styrelserna i de kommunala bostadsföretagen. Sabo menar att minst var sjätte ledamot i företagens styrelser ska vara kvinna.

I Gävleborg är den kvinnliga styrelserepresentationen god i tre kommuner, Gävle och Ljusdal, har båda kvinnliga styrelseordföranden och där är hälften av ledamöterna är kvinnor. I Sandviken är drygt 40 procent av ledamöterna kvinnor.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Sämst kvinnorepresentation finns i Ockelbo och Nordanstig där bara 12 procent av ledamöterna i de kommunala bostadsföretagen är kvinnor.
 
Hem & Hyra har räknat andelen förtroendevalda i styrelserna. Arbetstagarrepresentanter och sakkunniga ledamöter är inte medräknade. Beräkningarna har gjorts utifrån årsredovisningarna för 2009.

Annons
Fakta: bostadsföretag

Gävle 50 %
Ljusdal 50 %
Sandviken 41 %
Bollnäs 33 %
Ovanåker 30 %
Söderhamn 30 %
Hudiksvall 27 %
Hofors 20 %
Nordanstig 12 %
Ockelbo 12 %
Läs också Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.