HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trebarnsmamma uppsagd – efter elva år

Södermalm I elva år har Stina Persson bott som hyresgäst hos sin hyresvärd Cecilia Wikander. Hela tiden utan garanti att få bo kvar. Nu säljs huset och Stina ställs på gatan med sina tre små barn.
Foto: Roger Rosenlund
Trebarnsmamman Stina Persson har bott hos samma hyresvärd i elva år. Nu säljs fastigheten och hon tvingas flytta ut.

Elva års boende till trots, runtflyttad i Cecilia Wikanders lägenhetsbestånd – ständigt utan tryggheten att få ett fast hyreskontrakt men ändå med uppfattningen om att det nog kommer att ordna sig – nu tvingas Stina Persson kämpa för sitt och barnens boende i tingsrätten.

Hyresvärden, Cecilia Wikander, hävdar att kontraktet på trean på Hornsgatan måste upphöra vid eventuell försäljning. Och så har också skett, fastigheten är såld till Akelius som kräver det, enligt Cecilia Wikander. Men när nu ärendet ska avgöras i tingsrätten säger Stina Perssons juridiska ombud, Johan Essén från Hyresgästföreningen, att uppsägningen är villkorad till en renovering som Cecilia Wikander faktiskt inte vet om den kommer att genomföras. Detta eftersom en bostadsrättsförening haft förköpsrätt till fastigheten vilket understryker att Cecilia Wikander faktiskt inte kan veta huruvida en renovering ska ske eller inte.

Läs ocksåRättegång mot Östersundshems ex-vd startar i april

Nu gick inte affären med bostadsrättsföreningen igenom eftersom Akelius bud blev så högt att föreningen ansåg att kvadratmeterpriset översteg marknadsvärdet.

Alldeles oavsett framtida utslag i domstol så tycker Cecilia Wikander ändå att de elva åren Stina Persson flyttat runt inte är någon förmildrande omständighet.

– Hon har ju gått med på det kontraktet, säger Cecilia Wikander.

Läs ocksåHyresvärd vräkte läkare för dålig vård

Juridiska spetsfundigheter å ena sidan, trygghet och moral å den andra. För Stina Persson har livet slagits i spillror. Hon hänvisar till löften via mail och muntliga överenskommelser med Cecilia Wikander som gjorde att hon planerade sitt liv efter ett boende i hennes fastighetsbestånd. Hon började en masterutbildning på universitetet. Och kände sig trygg. När beskedet om uppsägning kom i slutet av 2017 förändrades allt.

– Jag började få panikattacker. Jag mådde otroligt dåligt, säger Stina Persson som till slut hamnade på sjukhus. Utbildningen avbryts. Frilansjobben upphör. Barnen får flytta till sina pappor varav en tar kontakt med Cecilia Wikander – utan resultat.

–  Är det min uppgift att lösa det här? Eller de som är närstående? Undrar Cecilia Wikander som också säger att hon försökt få kontakt med Stina Persson. Inte för att hon har något att erbjuda, utan för att hon vill ha ”en dialog”. Och lovat, det nekar hon till att hon gjort.

Läs också14 timmar för att få bänkskiva på plats - hyresgäst fick räkningen

– En hyresvärd kan inte lova sådana saker, säger hon.

För Johan Essén på hyresgästföreningen handlar det här helt enkelt om en ogiltig uppsägning. Det måste finnas ett verkligt skäl för att bli uppsagt och det gör det enligt honom inte i det här fallet.

– Stinas hyresvärd kommer inte att renovera fastigheten själv utan har sagt upp Stina för att en odefinierad köpare av fastigheten eventuellt ska renovera huset någon gång i framtiden.

Stina Persson är fortfarande sjukskriven och kämpar för att komma tillbaka.

– Vad är det som gör att hon vill offra mitt liv? Men, det är klart. Hon får ju otroligt mycket pengar.

Läs också Slutade betala hyran - skuldsatt hyresgäst vräks Tvingas flytta på grund av obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.