Annons

Trelleborgshem säger upp avtal om boinflytande

Trelleborg ​Trelleborgshem säger upp boinflytandeavtalet . Beskedet kommer när förhandlingarna om nästa års hyror har hamnat i ett låst läge. En ren stridsåtgärd, anser Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen.
− Detta är ett svar på att vi inte ger dem vad de vill ha i hyresförhandlingen. Det drabbar de boende som förlorar sitt inflytande i företaget, säger Peter Olsén.
 
Boinflytandemedel innebär att pengar avsätts för att hyresgästerna ska kunna vara med och bestämma över sin bostad och dess närmaste omgivning. För Trelleborgshems del rör det sig om omkring 200 000 kronor årligen.
 
Bostadsbolaget säger upp sitt avtal om boinflytande med Hyresgästföreningen från och med den 31 december nästa år. Beskedet kommer när förhandlingarna om nästa års hyror har hamnat i ett låst läge.
 
Peter Olsén är mycket kritisk till Trelleborgshems agerande.
 
− Om man tror att vi skulle bli mer medgörliga under hot så är det fel, här räcker man fram ett avtal med ena handen och fingrar på avtryckaren med den andra. Det är fräckt, vi förhandlar inte under hot, säger han och påpekar att ett liknande scenario utspelades nyligen i Skurup.
 
Där sade det allmännyttiga bolaget upp bland annat boendeinflytandeavtalet efter att hyresförhandlingarna låst sig. Bolaget tog sedan tillbaka uppsägningen när man nådde en uppgörelse om hyrorna med Hyresgästföreningen.
 
Men Kent Jönsson, vd på Trelleborgshem, tillbakavisar kritiken. Enligt honom har uppsägningen inget att göra med den pågående hyresförhandlingen.
 
− Det finns ingen koppling där. Det var dags att förnya eller säga upp avtalet. Och vi får inte ut något av det som är av värde för våra kunder. Man har inte använt pengarna till något, säger han.
 
Det är inte det enda parterna är oense om: hyresförhandlingarna har strandat helt, hävdar Hyresgästföreningen. Hyresförhandlingarna pågår fortfarande, hävdar Trelleborgshem.
 
− Det sker inga reella förhandlingar i dagsläget. Vi kanske skulle börja med att förhandla om det sker någon förhandling, säger Peter Olsén.
 
− Förhandlingarna har inte strandat, det är bara Hyresgästföreningen som påstår det, svarar Kent Jönsson.
 
Träffas ni fortfarande för att förhandla?
 
− Nej, vi har lämnat ett slutbud, säger Kent Jönsson.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.