Annons

Tror på fri hyressättning

Helsingborg Kommunalt ägda hyresrätter är till salu både i Helsingborg och Halmstad. Vad betyder det för en rörlig arbetsmarknad? Hem & Hyra har talat med Stefan Fölster, chefsekonom vid Svenskt näringsliv.

​Det finns studier från andra länder som visar att ett bra hyresbestånd är viktigt för en rörlig arbetsmarknad, menar Stefan Fölster. Men i Sverige är läget annorlunda.

– I både Hamburg och Berlin kan du samma dag som du börjar leta hitta en hyreslägenhet till en rimlig kostnad. I Sverige är det tvärtom. Hyreslägenheter är mindre tillgängliga än bostadsrätter, säger Stefan Fölster. Därför tror han inte att kommunernas utförsäljning av hyresrätter kommer att spela någon större roll för rörligheten på arbetsmarknaden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Antalet lägenheter totalt sett minskar inte och de lägenheter som fanns var ju ändå inte tillgängliga, säger han.

Annons

Ett friare hyressättningssystem är receptet som Stefan Fölster tror skulle ha störst effekt för näringslivet.

– Jag skulle vilja se en större andel tillgängliga hyreslägenheter. För att få det måste vi införa en friare hyressättning som de gjort i Berlin och Hamburg, säger Sefan Fölster.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

I praktiken innebär det att vid varje nyuthyrning sätts hyran till ett marknadspris. Pär Svanberg är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen. Han är kritisk till marknadshyror och menar att konsekvensen blir ett sämre besittningsskydd, högre hyror och inget nytillskott av lägenheter.

Annons

– I Berlin är det inte marknadshyrorna som gör att det går att få tag på lägenheter utan det beror på att det har byggts väldigt mycket. Samma lösning behövs i Sverige, säger Pär Svanberg.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.