Annons

Kungens billiga bostäder inte för allmänheten

Nyheter Det finns 350 billiga hyresrätter i attraktiva lägen i Stockholm som ägs av svenska folket. Fast för att få tillgång till en av dessa behövs goda kontakter med kungahuset.
Kungen med familj har hand om nycklarna till omkring 350 lägenheter och villor runtom i Stockholmsregionen. Hyrorna är modesta. Medlemmar i det kungliga huset betalar ingen hyra alls.
Foto: SVT, Kungahuset
Kungen med familj har hand om nycklarna till omkring 350 lägenheter och villor runtom i Stockholmsregionen. Hyrorna är modesta. Medlemmar i det kungliga huset betalar ingen hyra alls.

Hem & Hyra rapporterade i början av november i fjol om hur kronprinsessans hovsekreterare fick tillåtelse att hyra ut i andra hand för att flytta till hovstallet. Många höjde på ögonbrynen eftersom femman på 170 kvadratmeter på Odengatan i Stockholms innerstad bara ligger 2,8 kilometer från hovstallet, där kronprinsessan har sitt kontor.

Nu har tidningen Scoop kartlagt de 350 bostäder och hyresgäster i Stockholmsregionen som staten äger men som Kungen disponerar över.
De ligger på Djurgården, Gamla stan, Östermalm, Solna och i anslutning till Drottningsholms slott. Hyresgästerna är personer som i många fall står kungafamiljen nära.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det finns ingen kö till dessa bostäder. Staten äger husen men vem som ska få glädjen att få nyckeln till någon av dessa eftertraktade bostäder avgörs av hovet. Ekonomichefen Jan Lindman berättar att de som erbjuds lägenheter ofta är personer som är kända av hovet. ”Vi vill ha kännedom om vilka personerna är innan vi hyr ut”, förklarar Jan Lindman för Scoop.

Motiven är att medlemmar av kungafamiljen kan komma att bo i närheten ibland, att det är byggnadsantikvariskt känsliga miljöer och att hyresgästerna kan tvingas flytta med kort varsel, eftersom besittningsskydd saknas.

Att sådant skydd saknas är förstås en nackdel. Å andra sidan är hyrorna modesta. Som exempel kan nämnas att före detta överbefälhavaren Bengt Gustafsson får betala 12 761 kronor i månaden för en våning på 153 kvadratmeter på fashionabla Strandvägen. Det motsvarar en kvadratmeterhyra per år på drygt 1 000 kronor.
I närheten disponerar kungens syster Desirée Silfverschiöld en lägenhet på 87 kvadratmeter med en hyra på 11 427 kronor. Hon är dock skriven på ett slott utanför Trollhättan så bostaden är sannolikt enbart en övernattningslägenhet.
Operasångerskan Kjerstin Dellert har nyckeln till en bostad i Ulriksdals slottspark på 187 kvadratmeter med den blygsamma månadshyran 15 431 kronor, det vill säga 990 kronor per kvadratmeter och år.

Annons
Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

Som jämförelse kan nämnas att snitthyran i kommunala Sollentunahem, vars bestånd till stor del består av miljonprogramshus, är 1 150 kronor per kvadratmeter och år.

Fast i vissa fall är hemlighetsmakeriet så stort att det varken går att få reda på hyran eller vilka hyresgästerna är. Det gäller de 120 lägenheten som ligger på Djurgården i Stockholm.

– Vi omfattas inte av offentlighetsprincipen och lämnar därför inte ut några sådana uppgifter, säger slottsfogde Magnus Andersson, chef för Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF) som ansvarar för lägenheterna och är en del av hovet.

Läs ocksåEfter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder gillar inte hemlighetsmakeriet:

Annons

– Detta är uppgifter som självklart bör vara offentliga, säger hon till Scoop.

Hon anser att den frivilliga överenskommelse som finns med fastighetsägarna i Stockholm om att lämna häften av de lediga lägenheterna till bostadsförmedlingen även bör gälla de lägenheter som kontrolleras av hovet.

Läs också Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Ny toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och Varberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.