Annons

Tryggare hyresgäster är Malins nya uppdrag

Eskilstuna Malin Sturk kallas trygghetskoordinator i en ny specialsatsning på tre bostadsområden i Eskilstuna. Hon ska nu föra samman goda aktörer med bra idéer så att ett plus ett blir tre.
Foto: Niklas Lundengård
Malin Sturk, tidigare på Hyresgästföreningen, ägnar sig sedan en och en halv månad tillbaka åt att samordna en satsning på ökad trygghet i bostadsområdena Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken. Foto: NIKLAS LUNDENGÅRD.

Det är bostadsområdena Lagersberg, Fröslunda och Brunnsbacken som ingår i Eskilstuna kommuns och polisens satsning på att förbättra människornas upplevda trygghet i den egna närmiljön.

Nyanställd med uppgiften att sammanföra de olika aktörerna som tros kunna bidra är Malin Sturk.

Hon kommer närmast från Hyresgästföreningen Aros-Gävle med länen Västmanland, Gävleborg och Uppsala där hennes uppdrag bland annat varit att utveckla bostadsområden ur ett hyresgästperspektiv.

Vad gör en trygghetskoordinator?

– Min roll handlar mycket om att skapa samverkan, driva nätverk och hålla kontakten med olika aktörer för att hitta vägar för hur vi tillsammans kan få ut ännu mer av det som redan finns och görs så att ett plus ett blir lika med tre.

– Det kan var en person som snappat upp en bra idé som bara behöver kopplas ihop med rätt aktör för att det ska bli någonting av det. Jag vet att det kan låta enkelt och självklart men det är inte alltid så. Det kan behövas någon som kan ta sig tiden att se till att det också blir av.

Vad utmärker en trygg bostadsmiljö?

– Svårt att svara på eftersom trygghet är en individuell känsla. Man ska kunna känna sig trygg och säker. Men det handlar också om att känna sina grannar och veta vad man har omkring sig. Känna att här har jag förutsättningarna jag behöver för att kunna leva ett gott liv.

Vad har du med dig från Hyresgästföreningen som du får glädje av i det här uppdraget?

– Jättemycket. Jag har fått med mig så himla mycket av att jobba nära människorna och alltid tänka att det som görs ska synas och märkas för dem som bor ute i stadsdelarna. Vi ska inte skapa samverkan på hög nivå som inte ger synligt resultat.

– Därför är det viktigt att involvera dem som bor i bostadsområdena, lyssna in och jobba på olika sätt för öka dialogen och inflytandet.

Något mer du har med dig i bagaget från Hyresgästföreningen?

– Ja, att trygghet inte bara handlar om säkerhet och sådana saker. Ett tryggt liv kan också vara att klara sin försörjning och få vara delaktig i samhället.

Hur gör du för att få ordning på trådarna?

– I början av ett sådant här jobb blir det otroligt många möten med nyckelpersoner inom kommun, föreningsliv och företag som finns i stadsdelarna. Jag presenterar mig själv, lyssnar in och lyssnar av och försöker skapa mötesformer för samverkan.

Ett kul jobb?

– Ja, jättekul. Jag är mäkta imponerad av det som görs i de här tre stadsdelarna. Det är definitivt inga bortglömda delar av Eskilstuna. Både de som själva bor här och andra gör fantastiska saker. Men med mer samverkan kan det bli ännu bättre och tryggare.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.