Annons

Tummen upp till försäljningar i Växjö

Växjö Den politiska majoriteten i Växjö ger grönt ljus till försäljningen av över 1 000 kommunägda lägenheter. I januari tar fullmäktige beslut.

Alliansen har egen majoritet i Växjö och i dag beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att ge VKAB, Växjö kommunföretag AB, sin välsignelse till förslaget om hur fusionen mellan Växjöhem och Hyresbostäder ska gå till.

Grönt ljus gavs även till försäljningen av 1 091 lägenheter i fyra olika bostadsområden i Växjö. Ursprungsplanen var att även vårdbostäderna på Hovslund och Birka skulle säljas men det förslaget drog VKAB:s styrelse tillbaka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Fusionen fortsätter och fastigheter säljs, säger Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är helt i linje med tidigare budgetbeslut i fullmäktige.

Socialdemokraterna och vänstern anser bland annat att beslutet tas på ett totalt undermåligt beslutsunderlag, skriver de i en reservation till VKAB:s styrelsebeslut. De är kritiska till att underhållsnivån minskas i förslaget och anser även att fusionen görs på ett sätt som innebär att pengar flyttas från hyresgästerna till kommunen.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– De tycker att alla beslutsunderlag är fel när de har en annan åsikt. Vi har haft experter som har tittat på detta så det är korrekt helt och hållet. När vi slår samman två bolag till ett så är det bra för hyresgästerna att det blir en slimmad organisation. Och det finns ingen stad av Växjös storlek som har fler än ett bostadsbolag, säger Bo Frank.

Annons

I januari väntas kommunfullmäktige avgöra frågan. Med tanke på alliansens majoritet är det ingen vågad gissning att förslaget antas, även om det lär bli politisk debatt.

Det som ska säljas är:

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

•    Kvarteret Alabastern på Araby; Nydalavägen 2–14 och 14–24 samt Hjalmar Petris väg 6–14.Totalt 313 lägenheter. Det nybyggda höghuset ingår inte i försäljningen.

•    Delar av kvarteret Idet 1 på Campus. Totalt 422 studentlägenheter

•    Hästhagen 1 på Teleborg; Furutåvägen 10–58. Totalt 284 lägenheter.

Annons

•    Paris 1/Skrindan 1 på Västra Teleborg; Plogvägen 103–107. Totalt 72 lägenheter.

Läs mer:

Förslag om vad som ska säljas klart i Växjö

Omfattande jobb när ett plus ett blir ett i Växjö

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.