Annons

Tureborgsdagen firas med både skoj och budskap

Uddevalla I dag står festligheter på schemat på Tureborg i Uddevalla. Samtidigt samlar Hyresgästföreningen in namn mot höjd borgensavgift som kan ge utslag på hyran.
Foto: Minna Ulin
, , , , , , , ,

Klockan tio i morse invigdes Tureborgsdagen i Uddevalla. I sex timmar framåt pågår en mängd aktivieter i och runt bostadsområdet, allt från loppmarknad och fiskdamm till ponnyridning, allsång, dansuppvisning och musik. Huvudarrangörer är kommunala bostadsvärden Uddevallahem och Hyresgästföreningen.

Gerd Zachrisson, förtroendevald hyresgäst på Dalaberg, stod på torget och sålde kläder på loppisen. Det var ingen rusning av köpare, trots att plaggen bara kostade en tjuga styck. Desto fler var intresserade av att skriva på vykort mot en planerad höjning av borgensavgiften för kommunens bostadsstiftelser och energibolag.
– Det har gått väldigt bra, jag har nog fått ett 50-tal namnunderskrifter bara under förmiddagen. Ingen vill ha höjd hyra, det är bara att motivera med det så skriver människor på, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen började samla in vykort med namn under veckan. På måndag ska kommunpolitikerna få ta del av hur många som protesterar mot höjningen av de kommunala internlånen.

Annons

Parosh Mahmoud från stadsdelen Helenedal och Amar Deric från Hovhult tog också chansen att nå ut med ett budskap när många människor samlades på ett ställe. De företrädde organisationen One Reason och delade ut häften om koranen och Islam.
– Vi vill förklara vad religionen handlar om och räta ut missförstånd som att kvinnor förtrycks, säger Parosh Mahmoud.
– Vi vill ge folk rätt bild av Islam, det går bra hittills, fyller Amar Deric i och sträcker fram ett häfte åt en förbipasserande.

Utanför Mötesplats Tureborg  doftar det av kryddor från stånd som står i en slingrande rad. Här är matkultur från nio olika nationer representerade. Att maten är poppis råder ingen tvekan om. Yordanos Girmay skrattar och pekar mot sin nästan tomma glasgryta, som i morse var full med en eritreansk kycklinggryta.
– Många tycker att den är stark, men väldigt god. Jag ville inte ta något betalt för att låta människor smaka, men folk ville betala så då tog jag tio kronor, säger hon.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.
Läs också Diana jobbar för att fler ska engagera sig Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning" Lena har varit Tallvägen trogen sedan barnsben: "Härifrån flyttar man inte frivilligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.