Annons

Turné är bra men hemma i Gävletvåan är det bäst

Gävle Per Nilsson spelar i amerikanska och svenska hårdrocksband och turnerar flitigt. Men hemma är alltid tvåan i Gävle som han väntade nio år på att få.
Per Nilsson, hyresgäst i Gävle, tillhör världseliten på gitarr bland annat i genren melodeath. Han övar och spelar in hemma samt svarar på tusentals mail. Foto: LENA MATTSSON

Buljongkok på spisen. Äppelkaka i ugnen. Gitarristen Per Nilsson i Gävle har tid med det när hans hårdrocksband Scar Symmetrys USA-turné blev inställd.

Att turnera är inte bara att öva och öva och packa gitarrer och strumpor och dra i väg. Det är förhandlingar, mängder av mejl och att ansöka om tillfälligt arbetstillstånd. Och det var det sista som inte hanns med på ambassaden den här gången.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Per tycker så klart det är trist men med ett leende mot sambo Caroline konstaterar han att det finns fördelar med inställda turnéer också. I hyrestvåan på Söder i Gävle spelar Per in sina gitarrslingor och jobbar med sina dvd:s, den senaste heter Scar guitar, där han visar sina knep och kunskaper. Han ger också privatlektioner via nätet. 

Det tog nio år att få lägenheten som Per och Caroline bor i. 

– Det var värt att vänta. Här är lugnt och grönt, hyran är okey och vi har bra parkering. Jag har alltid drömt om att få bo här, säger Per.

Läs ocksåByggboom i länet

Per har 3 500 vänner på Facebook, de flesta är fans. Deras beundran för Per och hans musik är stor, många kallar honom sin gitarrgud. Per svarar på alla kommentarer och meddelanden han får, och de är många och från hela världen.

Annons

När reportrar med närmare till pension än konfirmation hälsar på hos världskända rockgitarrister i den genre som kallas melodeath blir frågorna många och börjar ofta med ett hur. Men Per har tålamod och berättar till exempel att han aldrig är nervös på scenen. Om det så är 55 personer i publiken eller 20 000 som i ett tält i Tyskland för två år sedan:

– Det är skithäftigt att stå på scenen, särskilt på festivaler. Man befinner sig liksom i en annan värld och får så mycket tillbaka av publiken.

Läs ocksåFå stora lägenheter ger trångboddhet

Scar Symmetry ska snart börja spela in sin sjätte skiva. De flesta som kommer till bandets konserter kan alla låtarna så Per ger inte sig själv något utrymme för improvisationer under konserterna.

– Jag spelar exakt som jag spelar på skivorna, publiken förväntar sig det. Jag kan inte ge dem något annat bara för att jag själv känner för det just då.

Vad är det då som är så speciellt med Scar Symmetry och hur beskriver Per själv sitt sätt att spela? 

Annons

– Vi har två sångare och en del influenser från åttiotalet. Och med mig … kanske att jag valt bort klichéerna och spelar väldigt lite blues. Jag hämtar mina toner ur jazz och klassisk konstmusik istället. 

När äppelkakan är uppäten och buljongen fortsätter dofta av oxhals och selleri berättar Per att han har ett soloprojekt på gång också, Shape Shifter. Han har dessutom gått med i ytterligare två grupper; The Absence som har sin bas i Florida och den internationellla progsupergruppen Zierler Projects, vars debutskiva släpps senare i år. Sedan tidigare spelar han i den svenska gruppen Kaipa vars senaste album släpptes ifjol.

– Musik är mäktiga grejer det! Den känns i kroppen och är stimulerande för både intellektet och känslorna. Faktiskt tror jag att musik är det enda jag är riktigt intresserad av! 

Fakta: Per Nilsson

Ålder: 38.

Bor: Hyrestvåa på Söder i Gävle som han köade i nio år för att få.

Yrke: Musiker i bland annat Scar Symmetry, ger lektioner via nätet.

Familj: Sambo med Caroline.

Medlem i: Scar Symmetry, Kaipa, Abscence, Zierler Projects och soloprojektet Shape Shifter.

Läs också Mer ledigt i Dalarna Mer ledigt i Gävleborg Socialchefer menar att bostadsmarknaden hårdnat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.