Annons

Få stora lägenheter ger trångboddhet

Örebro Trångboddhet i samband med anhöriginvandring är ett allt större problem. Bristen på stora hyreslägenheter är stor, bland annat i Örebro och Värmlands län.

De lämnar kaos och krig i Somalia och Syrien och får äntligen återförenas med sina familjer i Sverige. Men frågan är var de ska bo. Det råder stor brist på stora hyresrätter.
I Örebro län uppgav sex kommuner av tolv samma brist 2012. I Värmland 2011 uppgav två kommuner att de hade brist på lägenheter för stora barnfamiljer.
Annica Andersson jobbar på medborgarkontoret i Brandkärr, Nyköpings största bostadsområde där trångboddheten är utbredd. Ofta flyttar de nyanlända in hos en familjemedlem som redan har en lägenhet, kanske en etta eller en tvåa.
– Var och varannan vecka kommer folk och frågar efter större lägenheter. Det vi kan göra är att hjälpa dem att ställa sig i kön hos allmännyttan eller andra bostadsbolag.
Hon tror att det krävs något radikalt för att komma till rätta med problemet.
–Man kan slå ihop treor till sexor. Och kanske skapa andra typer av lån så att familjer har råd att köpa hus eller lägenheter?
För hyresvärdarna innebär det ökat slitage på lägenheterna när många tränger ihop sig på liten yta.
Men Christer Gustavsson, vd för Nyköpingshem, tycker att trångboddhet är problematiskt främst med tanke på integrationen.
– Personerna får svårt att integreras i det svenska samhället. Barnen har ingen plats att läsa läxorna på till exempel.
Hur ska då situationen kunna lösas?
– Kommuner med mycket invandring måste värdera om det här är ett permanent tillstånd och stegra nyproduktionen mot större lägenheter. Om hyrorna blir för höga skulle kommunen kunna gå in med en hyresgaranti, säger han.

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Efter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policy Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.