Annons

Hyresvärden stängde av värmen och rören sprack

Ljusnarsberg I Ställdalen finns fastigheterna som glömdes, hyresgästerna som inte vågar prata och hyresvärden som är allt annat än en vinnare.

Felen i husen i Ställdalen går i varandra som brickor i ett dominospel. När Hem & Hyra är på besök i Ställdalen har hyresgästerna just blivit avrådda av Hyresgästföreningen i region Mitt att tala med Hem & Hyra.

Anledningen är enligt en av föreningens juridiska handläggare att man ”inte vill förstöra den relation som man försöker bygga upp med hyresvärden Hilldex i Ställdalen och Blötberget”. Men hyresgästerna i Ställdalen har uppfattat det som en varning om att de kan mista sina bostäder om de låter sig intervjuas, och vågar därför inte prata.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Dock kommer andra hyresgäster än de Hem & Hyra stämt träff med ut på gården. De vill berätta om sitt boende, men anonymt. En hyresgäst har kontrakt på en trea som visade sig vara så fuktskadad på inflyttningsdagen att hyresgästen i stället hänvisades till en tvåa i en annan trappuppgång. Nu ligger golvet uppbrutet för att åtgärdas i trean, men där står inga fläktar för att torka fukten. I stället ligger de uppbrutna golvbrädorna slänga huller om buller över golvet.

Gemensamt är att den centrala värmen stängts av och att lägenheterna värms upp med bärbara element. De är av en sådan typ att de ska övervakas när de är påslagna. Hyresvärden har delat ut element till de flesta men några säger att de fått köpa dem själva. Förra vintern hade vissa hyresgäster inte mer än 11 grader inomhus.
– Men man kanske inte ska klaga, säger en hyresgäst, vi slipper ju betala för elen i varje fall.

Enligt Hilldex företrädare Tino Bessou, var tanken med att stänga av värmen att spara pengar, eftersom många lägenheter står outhyrda i fastigheten. Men när värmen stängdes av frös rör och element sönder i de tomma och kalla lägenheterna. Det har i sin tur orsakat vattenläckor.
– Om tio element fryser sönder är det 6 000 kronor. Men att ha underhållsvärme i tomma lägenheter kostade 100 000 kronor. Vissa risker får man ta, säger Tino Bessou.

Läs ocksåKommunalråd tar strid mot kylig värd

Hem & Hyra har flera gånger tidigare skrivit om hyresvärden Hilldex eftersom de har hyresrätter i Blötberget med liknande problem.

I en anmälan gjord till Samhällsbyggnad Bergslagen i somras, rapporteras om mögel, kalla lägenheter och problem med avlopp i Ställdalen. När den här texten skrivs är det oktober och ingen från samhällsbyggnadskontoret har ännu varit där.
– Det kändes inte så aktuellt i juli när ärendet kom in, men vi påminde Hilldex i augusti eftersom vi ännu inte hade fått något svar, säger miljöinspektör Caroline Ahrlén på Samhällsbyggnad Bergslagen.

Annons
Läs ocksåDomstol jagar Blötbergets Fastigheter för vite på 50 000

Inte heller någon representant från Hyresgästföreningen har varit på besök och tittat hur det ser ut, utan de har riktat in sig på att få till en dialog med hyresvärden.
– Det känns som att vi glömts bort här. Som att ingen bryr sig hur vi har det, säger en hyresgäst.

Har ni märkt att dialogen mellan Hyresgästföreningen och Hilldex lett till förbättringar för er?
– Nej, och det tror jag inte att det gör. Det här är en hyresvärd som snackar men inte gör något, säger en hyresgäst.

Själv kallar Hilldex företrädare Tino Bessou köpet av fastigheterna i Ställdalen för snart två år sedan för ”ett stort misstag”.

Flera lägenheter i fastigheterna har använts av Migrationsverket vilket gjort att de slitits hårt. Migrationsverket har ännu inte betalat ut ersättning för skadorna, vilket enligt Tino Bessou drabbar de befintliga hyresgästerna. Något som Hem & Hyra tidigare berättat om att det drabbat andra hyresvärdar.

– Att vi fått vänta på pengarna så länge har gjort att skadorna blivit värre och nu kostar de ännu mer att åtgärda. Så är det med pengar: har man dem inte vid rätt tidpunkt så blir de mindre värda när man väl får dem, säger Tino Bessou.

Han känner sig sviken av Ljusnarsbergs kommun som han tycker gett upp hoppet om kommunen.
– Om inte ens kommunen har råd att ha hyreslägenheter här hur kan man tro att en liten privat hyresvärd ska klara det?

Hans plan nu är att försöka rusta huset i etapper genom att flytta alla hyresgäster till några få trappuppgångar och låta de andra stå tomma. Totalt rör det sig om 54 lägenheter där det finns 8 hyresgäster.
– Jag har åtta betalande hyresgäster och sen folk som går in och bor utan kontrakt. Det kan vara folk som bott där när det var migrationsboende som tycker att de kan gå in och bo nu också utan att betala hyra. Det är rena Texas där, säger Tino Bessou.

Annons

Enligt honom finns det intresse för lägenheterna i Ställdalen, och han skulle kunna ha fler uthyrda, men har hamnat i en ond cirkel.

– Problemet är ju att så länge jag inte får pengar från Migrationsverket kan jag inte rusta dem och ta in nya hyresgäster. I stället står de tomma, kostar pengar och blir mer nedgångna. Så när någon hör av sig och vill hyra, tvingas jag säga nej eftersom de inte är i skick för uthyrning, säger han

Han säger att det mest ekonomiska för Hilldex vore att säga upp alla hyresgäster och stänga av allt.

 

Fakta: Exempel på problem i Ställdalen

• Kyla.
•Trasiga balkonger.
• Smutsiga trapphus.
• Skräp i källarutrymmen.
• Problem med avlopp.
• Ingen centralvärme.
• Vattenskador.

Hyreskaoset på landsorten
Läs också Hyresgästföreningen vill ha tvångsförvaltning i Blötberget Hyresgästföreningen tar Blötberget till hyresnämnden igen Blötberget till hyresnämnden igen Blötberget till hyresnämnden Filipstadsbostäder vill tvinga Migrationsverket att betala Uteblivna pengar från Migrationsverket kan leda till rivningar Migrationsverket krävs på 190 miljoner för "onormalt slitage"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.