Annons

Tveksamt avtal när Skebo tog ut högre hyra

Skellefteå Skebo och Hyresgästföreningen såg till att Migrationsverket fick betala mer i hyra än andra hyresgäster. Men hyreshöjningen kan strida mot hyreslagen.
I många år har allmännyttan Skebo haft svårt att få sin lägenheter i Boliden uthyrda. För fem år sedan hörde dock Migrationsverket av sig och ville hyra 54 av de tomma lägenheterna i Boliden till asylsökande flyktingar.
 
Lägenheterna hyrdes ut, men inte till samma hyra som för de övriga hyresgästerna hos Skebo i Boliden. Skebo ansåg att Migrationsverket skulle betala mer för uppvärmning, sophantering och el på grund av att det skulle bo fler personer i varje lägenhet.
 
– Vi tyckte att det var ett rättvist avtal för fem år sedan. Vi höjde hyran efter tips från ett annat bostadsbolag, säger Jerker Eriksson, vd på Skebo.
 
Brukar ni även ta extra hyra för en svensk storfamilj som kan tänkas förbruka mer värme och el samt ha mer sopor?
 
– Nej, det gör vi absolut inte.
 
Hyresgästföreningen såg inte heller något fel i att mjölka Migrationsverket på pengar och undertecknade ett avtal med Skebo. I dag, fem år senare, är Hyresgästföreningens Sten Fors, dock skeptisk till avtalet.
 
– Det strider mot hyreslagen som säger att lika lägenheter ska ha lika hyror oavsett hur många som bor i dem.
 
Hur kunde då Hyresgästföreningen medverka till avtalet?
– Tja… vad ska man säga.
 
Migrationsverket kontaktade Skebo som snabbt gick med på att sänka hyran med 131 000 kronor per år från juli 2007.
 
– Skebo ville inte ha en juridisk process, tror Sten Fors.
 
– Vi har nog förändrat vår bild av det här nu. Vi har ju inga påslag på hyran på de andra orter där Migrationsverket hyr så då kan vi inte ha det i Boliden heller, säger Jerker Eriksson, Skebo.
 
Jan-Olov Wallin, Migrationsverket, anser att Skebo och Hyresgästföreningen handlat principiellt fel.
Hyreshöjningen var inte skälig anser Migrationsverket.
 
– Nej, här har både Skebo och Hyresgästföreningen brutit mot de regler som finns. Visst kan det leda till högre kostnader för hyresvärden att det bor fler personer i våra lägenheter, men samtidigt hyr vi i områden där det annars är svårt att få uthyrt. Dessutom ersätter vi alltid om det uppkommit onormalt slitage eller skadegörelse i lägenheterna, säger Jan-Olov Wallin.
 
Migrationsverket har ännu inte beslutat om man även ska kräva tillbaka retroaktivt.
 
Fakta: Enligt det avtal som Hyresgästföreningen och Skebo skrev år 2002 tvingades Migrationsverket att betala 60 kronor mer per kvm än övriga hyresgäster. Nu har man fått hyran sänkt med 131 000 kronor per år.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Grannarnas kamp: ”Låt familjerna bo kvar” Bostad högsta prioritet för ukrainska flyktingfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.