HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tvingas flytta när hus rivs i Bua

Varberg Bostadskön i Varberg är lång. Ändå rivs sex hyreshus i populära Bua. Därmed behöver 80 hushåll nya hem.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Margret Wallmark, 74, hade helst stannat i sin marklägenhet på Violvägen där hon bott i fyra år. ”Jag tyckte att den var jättefin och tog den direkt. Sedan hade jag inte tänkt att flytta något mer”, säger hon.

Margret Wallmark, 74, räknade med att aldrig behöva flytta mer. Men så kom beskedet från värden Varbergs Bostad – sex av åtta hyreshus på Violvägen i Bua måste rivas de närmaste tio åren. Orsaken: oväntat kraftiga sättningar.

– Det kom som en riktig överraskning, konstaterar Margret.

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.

Att husen på Violvägen lutat har varit allmänt känt. De byggdes i hast på 1970-talet när Ringhals och Värö bruk krävde stora mängder arbetskraft.

Sättningarna har gjort fönster svåra att öppna, satt potatisar i rullning på köksbänkar och krävt tilläggsasfaltering vid vissa entréer.

Men att lermarken gav vika så pass snabbt var ingen, inte heller hyresvärden, beredd på.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

– Det blev ett ganska dramatiskt skeende för oss också. Vi vill ju inte riva bostäder i Varberg överhuvudtaget, säger Hans-Emil Lundquist, förvaltningschef på Varbergs Bostad.

Annons

Nu ska alla hyresgäster erbjudas nya hem.

– De flesta som bor här vill tydligen bo kvar. Det kan bli lite problem, för det är ju 80 lägenheter. Om husen sjunker fortare än de tänkt sig så vet jag inte riktigt var de ska göra av allt folk. Det är det man oroar sig för nu, säger Margret Wallmark.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Varbergs Bostad räknar dock med att klara uppdraget inom den kommande tioårsperioden.

– Det är jättemånga lägenheter. Men vi kommer att kunna lösa huvudparten, säger förvaltningschef Hans-Emil Lundquist.

Det är i nuläget ingen risk att bo kvar i de lutande husen, intygar han. Bolaget har koll på hur mycket de rör sig genom regelbundna mätningar.

Annons

– Vi ser ingen anledning till oro. Det här går ganska långsamt, säger Hans-Emil Lundquist.

Det värst drabbade huset, Violvägen 4, revs redan i våras. Ett 30-tal hushåll har hunnit flytta. Varbergs Bostad erbjuder flytthjälp, och förtur i kön på bostäder i Bua, Veddige och Limabacka.

Margret har bott 16 år i Bua, men bara fyra år i den lägenhet hon nu ska evakueras ifrån. Det ger henne en plats ganska långt bak i kön av drabbade. För henne väntar ännu en tid av ovisshet.

– Jag vill inte flytta. Jag tänker på allt jobb. Men Varbergs Bostad gör så gott de kan. De har varit väldigt tillmötesgående, säger hon.

Fakta: Rivningar i Bua
  • Husen på Violvägen 1, 5, 6, 7 och 8 ska rivas inom en tioårsperiod.
  • Violvägen 4 revs redan i våras. Det var värst drabbat av sättningarna.
  • Husen på nummer 2 och 3 är pålade och kan därmed stå kvar.
  • Alla berörda hyresgäster erbjuds nya lägenheter och har förtur i Bua, Veddige och Limabacka.
Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.