Annons

Tvist kan lamslå hyresnämnden

Göteborg Tusentals nya ärenden kan inom kort landa på hyresnämndens bord sedan hyresförhandlingarna havererat för över 43 000 hushåll i Göteborg. Det har nämnden inte kapacitet för.

Det var i förra veckan som branschorganisationen Fastighetsägarna GFR strandade förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2016 års hyror för drygt 43 000 lägenheter hos privata hyresvärdar i Göteborg. Därmed tvingas hyresgästerna in i en oviss väntan på en eventuell hyreshöjning, som dessutom kan komma att gälla retroaktivt.

Fastighetsägarna har aviserat att man nu tänker vända sig till hyresnämnden. Det innebär att varje fastighetsägare formellt måste föra talan mot var och en av sina hyresgäster – en enormt arbetskrävande process som skulle ta stora resurser i anspråk.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Hans Henriksson, ett av fyra hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Göteborg, är det högst tveksamt om dagens organisation skulle hålla för trycket.

– Det är ett jättearbete som hyresnämnden inte är dimensionerad för. Vi har ett vanligt år ungefär 5 000 ärenden. Ska alla 43 000 hyresgäster stoppas in i vårt system och hanteras administrativt har kansliapparaten inte kapacitet för det. Vi skulle nog få anställa folk tillfälligt, konstaterar han.

Än har inga ansökningar kommit in till hyresnämnden. Men om den juridiska processen blir ett faktum hoppas Hans Henriksson att parterna ska gå med på att pröva ett mindre antal typlägenheter för att få vägledning inför fortsatta förhandlingar på egen hand. Så blev det i Varberg för några år sedan, sedan Fastighetsägarna på liknande sätt valt att stranda hyresförhandlingarna där.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Ja, det var mycket arbete. Och då fick vi bara in ett litet antal av lägenheterna, som typärenden. Hur omfattande och komplicerad processen blir beror på parterna. Det är ju de som har det värsta jobbet, att gräva fram material. Vi får hoppas att vi kan göra ett urval. Men det förutsätter att parterna är överens, säger Hans Henriksson.

Är det rimligt att hyresnämnden ska hantera ett sådan här jättetvist?

– Det här får väl anses vara lika viktigt som allt annat. Det finns inget annat sätt på privatsidan. Men det är inte särskilt praktiskt. Det kommer att ta lång tid, och det är inte till glädje för någon. Dröjer det ett helt år innan man får höjd hyra blir det ju kännbart.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

Vore det önskvärt om parterna enas om någon annan konfliktlösningsmekanism i framtiden?

Annons

– Det vill jag inte ha någon uppfattning om. Det får vara upp till dem.

När hyresförhandlingarna avbröts stod parterna fortfarande långt ifrån varandra. Enligt Hyresgästföreningen vill Fastighetsägarna GFR höja hyrorna med i genomsnitt 1,4 procent. Hyresgästföreningen anser att en höjning på 0,5 procent är mer rimlig.

Läs också Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov" Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.